Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa online termékértékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

chiobee 2022-06-21 09:02:39

Kérem a Tisztelt Szakértőt, hogy az alábbi témában nyújtson részemre állásfoglalást:
Van egy társasság (Kft.), akinek tevékenysége online értékesítés, ahol ő cipőket értékesít. Ezen cipőket online, applikációkon keresztül Magyarországról, közösség területéről, illetve harmadik országból szerzi be. A beszerzett cipőket a futárszolgálat a társaság székhelyére, Magyarországra hozza, melynek átvételét a társaság tudja igazolni. A Magyarországon beszerzett cipőkről a számla adatszolgáltatás az adóhatóság részére magánszemélyként megy be, nem pedig adóalanyként (a számlán szerepel a társaság neve és adószáma) .Véleményem szerint az applikációkon magánszemélyként került regisztrálásra a társaság. A beszerzett cipőket közösségen belüli adóalanyok, illetve magánszemélyek részére értékesíti. (főként magánszemélyek részére) A társaság a futárszolgálattal kötött szerződés alapján, minden olyan estben, amikor külföldre értékesítés van, tudja bizonyítani, hogy a cipő elhagyta Magyarország területét, nyomon követhető. Van olyan eset is, mikor bizományos értékesítésre küldi ki egy közösségi adóalany részére, a terméket, ezen közösségi adóalanyon keresztül kerül értékesítésre.
Az alábbi kérdésekben kérném a Tisztelt Adóhatóság állásfoglalását.:
1. A társaság a Magyarországról beszerzett termékek után az áfát levonásba helyezheti-e? Költségként elszámolhatja-e?, hogy nem szerepel a NAV adatszolgáltatásában csak úgy, mint magánszemély.
2. Ha külföldi magánszemély részére értékesíti a terméket, abban az esetben áfás számlát kell-e kiállítania? (Magyarországon hatályos 27% áfával)
3. Ha közösségi adóalanynak értékesíti a terméket és a másik fél is rendelkezik közösségi adószámmal, akkor az áfa területi hatályán kívüli értékesítés megvalósulhat-e, Magyarország területét igazoltan elhagyó termék esetén?
4. Ha a társaság bizományos értékesítésre küldi meg a terméket, közösségi adóalany részére és ezt a közösségi adóalany értékesíti magánszemély részére, (belföldi-külföldi, közösségi magánszemély) abban az esetben áfás számlát kell-e kiállítania a társaságnak? (Magyarországon hatályos 27% áfával)
5. Ha ezen termékeket közvetítőn (külföldi, vagy belföldi) keresztül magánszemélytől vásárolja meg, abban az esetben, ez használt terméknek minősül-e a magyar jogszabályok szerint, és ha igen, akkor alkalmazhatja-e a társaság a különbözet szerinti adózást? Ebben az esetben, milyen számla kiállítására kötelezett a magyar társaság?
6. Ha harmadik országba adóalanynak vagy magánszemélynek történik az értékesítés, adóalany esetében az áfa területi hatályán kívüli értékesítés megvalósulhat–e illetve, ha magánszemély részére, akkor adóköteles-e az értékesítés.
7. Ha az online beszerzett termékek esetében az értékesítő általános szerződési feltételei között szerepel, hogy csak végső felhasználók vásárolhatnak, akkor levonásba helyezheti-e az áfát, illetve elszámolhatja-e költségként az így beszerzett termékeket? Ebben az esetben ha magánszemélyként tudja megvásárolni, akkor a társaság részére a magánszemély adásvételi szerződéssel értékesítheti –e a a társaság részére a termékeket, és a magánszemélynek keletkezik-e adófizetési kötelezettsége (szja, áfa, szocho).
8. Ha a 7. pontban lévő kérdésre „NEM” a válasz, akkor kérem a segítségét a Tisztelt Adóhatóságnak, hogy milyen vállalkozási formában és milyen jogkövető, adófizető vállalkozás formájában tudja ezt a tevékenységét végezni Magyarország területén?
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Nagy Orsolya

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-22 07:40:18

Kedves Orsolya,
Jóllehet a Szerkesztőség nem érzi illetékesnek magát a Tisztelt Adóhatóság megszólítással, szívesen leírom a témával kapcsolatos gondolataimat (remélem, a NAV szakértői sem adnak ezzel ellentétes véleményt:).
1. Alapvetően igen, a számla kiállítójának adatszolgáltatása (illetve annak elmaradása) nem befolyásolja a számla vevőjének áfa levonási jogát. Ugyanakkor mindenképp indokolt kideríteni, mi lehet ennek az oka és elérni azt, hogy az adatszolgáltatás szabályosan megtörténjen.
2. Ha a nem adóalanyi közösségi termékértékesítései nem haladják meg az évi 10.000 eurónak megfelelő forintösszeget, akkor megtehetik, hogy magyar 27%-os áfa-t felszámítva számláznak. Efelett vagy alatta is, ha így döntenek, a célország áfa-ját kell felszámítaniuk, melyet vagy adóregisztrációval fizetnek meg az adott tagállamnak, vagy az OSS rendszeren keresztül Magyarországról.
3. Igen, megvalósulhat.
4. Ebben az esetben a magyar cég és a bizományos közt egy adómentes közösségi termékértékesítés megy végbe, a bizományos és a magánszemély közt pedig egy ottani normál belföldi termékértékesítés. Mindkettőnek ugyanaz lesz a teljesítési időpontja: amikor a magánszemély megveszi.
5. Ha a közösség területéről szerzi be magánszemélytől, akkor igen, a viszonteladói különös szabályokat kell alkalmaznia. Bárkinek eladja a Közösség területén (ez lehet belföld és más tagállam), a számlán fel kell tüntetnie a "különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek” megjegyzést (esetleg egy HÉA hivatkozást), valamint a számla nem tartalmazhat áthárított forgalmi adót.
6. Ha 3.országba értékesít, akkor minden esetben export címén adómentes.
7. Ez nem érinti az áfa levonási, költségelszámolási jogát (azaz igen a válaszom), viszont polgárjogot sért. Ha magánszemélyként szerzi be, majd ugyanezen az áron továbbadja a cégnek, akkor a magánszemélynél nem keletkezik adóköteles jövedelem. Viszont ez rendszeres gyakorlat esetében sima adószámos magánszemélyként nem végezhető, ehhez egyéni vállalkozást kell indítania.
8. A 7.pontban említett magánszemélyes beszerzés, viszontértékesítés bennem felveti a nem rendeltetésszerű joggyakorlást, én aggályosnak tartom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra