Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

E-mese 2020-10-21 15:24:56

Milyen ÁFA-val kell készítenem a számlát? A fő vállalkozó magyar adóalany akinek az alvállalkozója szintén magyar adóalany. Az alvállalkozó megbízott egy egyéni vállalkozót aki szintén magyar adóalany a munka elvégzésével, egy Ausztriában lévő ingatlan festésével. Hogyan kell az egyéni vállalkozónak a számlát kiállítani a másik alvállalkozó felé?
Ilyen esetben az ÁFA törvény 39.§-át kell-e és hogyan alkalmazni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-22 05:06:47

Igen, a teljesítés helyére jelen esetben a 39.§ rendelkezését kell alkalmazni, azaz az ügylet áfa-ja Ausztriát illeti. Mivel a HÉA irányelv csak abban az esetben teszi lehetővé a szolgáltatás nyújtója számára az adómegállapítás kötelezettségének áthárítását (praktikusan nem kell osztrák adóregisztrációt kérni), ha a megrendelő áfa alanyisággal rendelkezik, így azokban a számlázási kapcsolatokban, ahol a megrendelőnek nincs osztrák adószáma, ott a szolgáltatás nyújtójának be kell Ausztriában jelentkeznie és osztrák áfa felszámításával kell számláznia.
papattila

Szakértői hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2020-10-22 14:31:45

Ha magyar alvállalkozó végez munkát egy magyar vállalkozó megrendelésére ausztriai ingatlanon, akkor az alvállalkozónak kell adószámot kérnie Ausztriában és osztrák forgalmi adó felszámításával kell a számlát kiállítania a magyar megrendelő-vállalkozó felé, feltéve, hogy a vállalkozónak nincs állandó telephelye Ausztriában

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-22 14:51:40

Csak a pontosítás végett: az adómegállapítás áthárításához nem szükséges gazdasági letelepedettség (állandó telephely), elegendő a helyi (az ingatlan fekvése szerinti) áfa alanyiság.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra