Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa utalvány


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DanyadiAndrea 2021-03-31 10:38:52

Tisztelt Papp Attila!

A kérdésem arra irányul, hogy van egy vegyes kisbolt, amelytől az önkormányzat 150 fő részére 12.000 Ft névértékű élelmiszer vásárlási utalványt fog vásárolni, 1,8 MFt értékben.
Az utalvány esetében véleményem szerint ugyan a célja megvan, hogy élelmiszer, de annak az áfatartalma, lehet 5, 18 és 27% is. Így előre ezt nem tudjuk meghatározni, tehát többcélú utalványként kezelendő. A kisboltot üzemeltető vállalkozó egyéni vállalkozó, pénztárkönyvet vezet.
A kérdés az, hogy mikor, kinek és milyen összegben kell bizonylatot kiállítani a kisboltnak? Az utalványok fizetése azok átadásakor, megvételekor történik egyösszegben, jelen esetben 1.800.000 Ft , s erről állít ki számlát a vállalkozó az önkormányzat részére? Nyilvántartást minden esetben vezetni kell a kiállított utalvány sorszámáról.
Vagy az utalványokhoz a beváltáskor ad nyugtát, amelyen már rajta van az áfakulcs is és a hozzá tartozó értékesítés, s az önkormányzattól kapott pénz a felhasználásig nem bevételként kezelendő? A fizetendő áfa pedig a beváltott utalványokkal arányosan jelentkezik?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-03 14:05:21

A második feltételezés a helyes: mivel többcélú utalványról van szó, így annak átadásakor nem keletkezik áfa köteles ügylet, elegendő egyéb számviteli bizonylat kibocsátása (vélhetően utalással fizet az önkormányzat, így elegendő az önkormányzattal kötött szerződés és maga az átutalási bizonylat). A pénztárkönyvben ez adóalapot nem érintő bevételként könyvelendő. Adóköteles bevétel és áfa köteles ügylet az utalván ybeváltásakor keletkezik, ekkor kell számlát/nyugtát kiállítani. Az utalványokról analitikus nyilvántartást kell vezetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra