Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfamentesség jogcíme


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2020-01-13 08:28:58

Kedves Attila,

Egy alanyi mentes KATA-s angol tanár vizsgáztat és a megbízó iskola azt kéri tőle, hogy a számlára azt írja, hogy MAA (mentes az adó alól) és hogy szövegesen rá kell írni a számlára, hogy MENTES AZ ADÓ ALÓL A TEVÉKENYSÉG KÖZÉRDEKŰ JELLEGÉRE VALÓ TEKINTETTEL.
Ez az ÁFA tv 85.§ (1) j) pontja szerint, gondolom.

A kérdés, hogy ha valaki alanyi mentes, akkor hivatkozhat helyette más jogcímre, hogy miért nincs ÁFA a számlán? Nem arra kellene hivatkoznia, hogy ő alanyi mentes?

Üdvözlettel,
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

DOBOSI 2020-01-13 10:27:00

Kedves Ceasar!
"Az ÁFA tv. 188 § 3/e. pontja szerint az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba nem számitandó be: a 85 §(1) bekezdése szeriti adómentes termékértékesítés, szolgáltatás nyújtás fejében megtérített vagy megtéritendő ellenérték."
Engem is foglalkozatott az Ön által feltett kérdés, és arra jutottam, hogy igen, az alanyi mentes kiállíthatja a számláját az Ön által leírt módon, és ez a bevétele bevétele nem fogja növelni a AAM értékhatárt. (természetesen egy KATA hatálya alá tartozónak a KATA keretet is figyelni kell).
Mindenesetre figyelemmel kisérem a többi hozzászólást, hátha lesz olyan aki más véleményen van.
üdvözlettel: Dopagi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-13 16:22:30

Kedves Ceasar,
Mivel az Áfa tv. 193.§-a tételesen felsorolja azokat az eseteket, melyek során az alanyi mentes nem járhat el ebbéli [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

19980531 2020-01-15 04:58:12

Kedves Attila, az én értelmezésem szerint, ebben az esetben, egy alanyi adómentes jogállású adóalany közérdekre tekintettel adómentes szolgáltatást nyújt, vagyis tárgyi adómentes tevékenységet/szolgáltatást végez. Amiből származó bevétele nem számít bele személyi adómentessége megállapított értékhatárába, azaz a 12 M Ft keretbe, vagyis/hisz ezt a jogot arra kapja, hogy közérdekű tevékenységet végez. A 193§ azokat az eseteket veszi sorba, ahol ÁFA felszámításával kell számláznia. tárgyi eszköz, immat javak... értékesítése... stb. , tehát nem csupán ki kell venni az összeghatárból, de ÁFA .s számlát kell kiállítani. Emiatt nem szerepelhet ott ez a tevékenység, hisz erre eleve nem kell ÁFA-t felszámítani, közérdeke miatt. Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

19980531 2020-01-15 05:41:28

Helyesbítem a 193 § -ban felsoroltaknál lehet az értékesítés továbbra is adómentes, de pld. levonható adó keletkezik utána, vagyis a másik oldalon adóznak. Leegyszerűsítve. Egy egyszerűnek tűnő adózási mód mennyire bonyolult lehet.Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

19980531 2020-01-15 10:06:55

Az alábbi áll a NAV információs füzetben, a számla,nyugta kibocsátás 18. sz füzet, ami azt az értelmezést támasztja alá, hogy a tárgyi A tárgyi adómentesség „erősebb” az alanyi adómentességnél, mivel nem az adóalany személyéhez, hanem az ügylethez kötődik. Ennek folytán, ha az alanyi adómentes adózó az Áfa tv. 85-87. §-a alá tartozó ügyletet teljesít, akkor az a tárgy

"Az alanyi adómentes minőségében teljesített ügyletről kizárólag olyan számlát bocsáthat ki, amelyben áthárított adóösszeg, adómérték illetőleg az adó tartalom meghatározására alkalmas százalékérték nem szerepel.113 A számlának jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozást vagy bármely más, de egyértelmű utalást kell tartalmaznia a mentességre vonatkozóan. [E kötelezettség teljesítése érdekében a számlán – feltéve, hogy az ügylet nem közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes – az alanyi adómentességre való utalást kel lszerepeltetni.] Az alanyi adómentes adóalany is az általános szabályok szerint mentesülhet a számlaadási kötelezettség alól és az általános szabályok szerint terheli a nyugtaadási kötelezettség"

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra