Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfamentesség jogcíme


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2020-01-13 08:28:58

Kedves Attila,

Egy alanyi mentes KATA-s angol tanár vizsgáztat és a megbízó iskola azt kéri tőle, hogy a számlára azt írja, hogy MAA (mentes az adó alól) és hogy szövegesen rá kell írni a számlára, hogy MENTES AZ ADÓ ALÓL A TEVÉKENYSÉG KÖZÉRDEKŰ JELLEGÉRE VALÓ TEKINTETTEL.
Ez az ÁFA tv 85.§ (1) j) pontja szerint, gondolom.

A kérdés, hogy ha valaki alanyi mentes, akkor hivatkozhat helyette más jogcímre, hogy miért nincs ÁFA a számlán? Nem arra kellene hivatkoznia, hogy ő alanyi mentes?

Üdvözlettel,
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

DOBOSI 2020-01-13 10:27:00

Kedves Ceasar!
"Az ÁFA tv. 188 § 3/e. pontja szerint az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba nem számitandó be: a 85 §(1) bekezdése szeriti adómentes termékértékesítés, szolgáltatás nyújtás fejében megtérített vagy megtéritendő ellenérték."
Engem is foglalkozatott az Ön által feltett kérdés, és arra jutottam, hogy igen, az alanyi mentes kiállíthatja a számláját az Ön által leírt módon, és ez a bevétele bevétele nem fogja növelni a AAM értékhatárt. (természetesen egy KATA hatálya alá tartozónak a KATA keretet is figyelni kell).
Mindenesetre figyelemmel kisérem a többi hozzászólást, hátha lesz olyan aki más véleményen van.
üdvözlettel: Dopagi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-13 16:22:30

Kedves Ceasar,
Mivel az Áfa tv. 193.§-a tételesen felsorolja azokat az eseteket, melyek során az alanyi mentes nem járhat el ebbéli minőségében, így -értelmezésem szerint- a 85.§ (1)-e szerinti szolgáltatásról a számlát az alanyi mentességére hivatkozva kell kiállítania (természetesen adómentesen), hiszen a felsorolásban nem szerepel a kérdésbeli bevétel. Ezen az a tény sem változtat, hogy a törvény 188.§ (3) e) pontja kiveszi a 12 milliós keretösszegből az egyébként tárgyi mentes oktatást.
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2020-01-15 04:58:12

Kedves Attila, az én értelmezésem szerint, ebben az esetben, egy alanyi adómentes jogállású adóalany közérdekre tekintettel adómentes szolgáltatást nyújt, vagyis tárgyi adómentes tevékenységet/szolgáltatást végez. Amiből származó bevétele nem számít bele személyi adómentessége megállapított értékhatárába, azaz a 12 M Ft keretbe, vagyis/hisz ezt a jogot arra kapja, hogy közérdekű tevékenységet végez. A 193§ azokat az eseteket veszi sorba, ahol ÁFA felszámításával kell számláznia. tárgyi eszköz, immat javak... értékesítése... stb. , tehát nem csupán ki kell venni az összeghatárból, de ÁFA .s számlát kell kiállítani. Emiatt nem szerepelhet ott ez a tevékenység, hisz erre eleve nem kell ÁFA-t felszámítani, közérdeke miatt. Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

19980531 2020-01-15 05:41:28

Helyesbítem a 193 § -ban felsoroltaknál lehet az értékesítés továbbra is adómentes, de pld. levonható adó keletkezik utána, vagyis a másik oldalon adóznak. Leegyszerűsítve. Egy egyszerűnek tűnő adózási mód mennyire bonyolult lehet.Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

19980531 2020-01-15 10:06:55

Az alábbi áll a NAV információs füzetben, a számla,nyugta kibocsátás 18. sz füzet, ami azt az értelmezést támasztja alá, hogy a tárgyi A tárgyi adómentesség „erősebb” az alanyi adómentességnél, mivel nem az adóalany személyéhez, hanem az ügylethez kötődik. Ennek folytán, ha az alanyi adómentes adózó az Áfa tv. 85-87. §-a alá tartozó ügyletet teljesít, akkor az a tárgy

"Az alanyi adómentes minőségében teljesített ügyletről kizárólag olyan számlát bocsáthat ki, amelyben áthárított adóösszeg, adómérték illetőleg az adó tartalom meghatározására alkalmas százalékérték nem szerepel.113 A számlának jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozást vagy bármely más, de egyértelmű utalást kell tartalmaznia a mentességre vonatkozóan. [E kötelezettség teljesítése érdekében a számlán – feltéve, hogy az ügylet nem közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes – az alanyi adómentességre való utalást kel lszerepeltetni.] Az alanyi adómentes adóalany is az általános szabályok szerint mentesülhet a számlaadási kötelezettség alól és az általános szabályok szerint terheli a nyugtaadási kötelezettség"

Felhasználói hozzászólás

19980531 2020-02-18 06:56:07

Kedves Attila, megosztom a NAV állásfoglalását e kérdésben, amit tegnapi nappal kaptam kézhez:
"Kifejtett jogértelmezését ezúton erősítjük meg; az Ön által hivatkozott 18. számú információs füzetben („Számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai”) leírtakból (is) az következik, hogy az egyébként alanyi adómentességben részesülő adóalanynak olyan esetben, amikor az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 85-87. §-a szerint adómentes ügyletről bocsát ki számlát, akkor az Áfa tv. 169. § m) pontjában megjelölt adatot erre, az ügylet tárgyi minősítésére tekintettel kell megadnia – függetlenül attól, hogy az ennek fejében járó ellenérték beszámít az alanyi adómentesség alkalmazására jogosító felső összeghatárba vagy nem." Gabi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-18 18:48:58

Kedves Gabi,
Köszönöm a tájékoztatást, megint egy kicsit okosabb lettem :)
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2020-02-19 13:20:45

Kedves Attila, nagyon szívesen. Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 8 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra