Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ajándékutalvány


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

navigator 2019-11-19 10:32:32

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat.
Partnerünk a vevői között Ügyfélajánló Programot kíván bevezetni, mellyel új vevői kör bevonását szeretné elérni. Ennek keretében elégedett ügyfeleit arra kéri, hogy ajánlja szeretteinek, ismerőseinek a cég szolgáltatásait. Amennyiben a kitöltött ajánlószelvénnyel érkező új ügyfél részére termékértékesítés történik, az ajánló ügyfél ajándékutalványra lesz jogosult (egy új ügyfél után 5.000 Ft értékben, két új ügyfél esetén 12.000 Ft értékben, három új ügyfél esetén 18.000 Ft értékben). Az átadott utalvány több elfogadóhelyen beváltható, de a termékek/szolgáltatások köre korlátozott.
Kérdésünk az átadott ajándékutalványok adózására és nyilvántartására vonatkozik.
1. Tekintve, hogy üzletpolitikai célból kerül átadásra az utalvány, és a termékek köre, melyre beváltható, korlátozott, helyes-e, ha üzleti ajándékként (egyes meghatározott juttatásként) adózza a társaság? Ennek nyilvántartására vonatkozóan milyen kötelezettsége van a társaságnak?
2. Amennyiben az ajánló ügyfél egy évben csak egy alkalommal részesül ilyen utalványban, szükséges-e csekély értékű ajándékként elszámolni és nyilvántartani a juttatást? Ebben az esetben a nyilvántartásnak milyen adatokat kell tartalmaznia konkrétan?
Szakértői véleményüket előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-19 16:36:25

1. Feltételezve, hogy magánszemélyek kapják az utalványt, igen, egyetértek az egyes meghatározott juttatáskénti adózással (Szja tv. 70.§ (4)). A vállalkozás bizonylatkezelési rendjébe indokolt [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

navigator 2019-11-21 13:51:14

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra