Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Alapítvány általi mentorálási program


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2020-12-29 18:37:31

Kedves Attila,

Egy nem közhasznú alapítvány indítana egy családtámogatási programot. Ezt támogatásból valósítanák meg. 100 családot szeretnének támogatni, akiknek képzéseket tartanának, fizetnék az internetet az otthonaikban, útiköltség térítéseket adnának, amikor a képzésre mennek stb.

Nem tűnik reálisnak, hogy minden személyre, aki költségtérítést kap, bérszámfejtést készítsünk. Vagy hogy minden otthonban az alapítvány nevére szóló internetszámla érkezzen (bár ez is felmerült). A program 4 évig tartana.
Bevétele nem lenne az alapítványnak ebből, azaz senkinek nem számlázna, a támogatásból kell mindent megoldani.

Hogyan számolhatók el ezek a költségek (bérszámfejtés vagy más dokumentáció)? Milyen adózási vonzatuk van (adómentes juttatás lenne-e, SZJA, szochó)? Számvitelileg hova kerülnének (pl. személyi jellegű kifizetések)?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-31 09:04:55

Kedves Ceasar,
Az adómentes lehetőségeket az Szja tv. 7.§-a, valamint az 1.számú melléklet tartalmazza. Ezekben én csak a közhasznú alapítvány esetére találok rendelkezést (1.sz.mell.3.3.). Ennek hiányában a juttatás egyéb bevételként lesz adóköteles (szja+szocho). A támogatást a juttatónál cél szerinti személy jellegű egyéb kiadásként kell könyvelni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Ceasar 2020-12-31 11:34:42

És kell-e pl az útiköltség térítést számfejteni? Vagy elegendő (nem jelent-e nagy rizikót), ha csupán számvitelileg elszámoljuk személyi jellegű kiadásként? Adóvonzata elméletileg nincs, hiszen jövedelem nem keletkezik (100% költséghányad).

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-01 14:28:16

A törvényi mérték kifizetése mellett nem kell róla adatszolgáltatni a 08-as bevallásban, elegendő a kiküldetési rendelvény. Ha nem kiküldetési rendelvényt alkalmaznak, akkor még nulla adóköteles jövedelem mellett is kell róla adatszolgáltatni (xx08) és a magánszemélyeknek is szerepeltetni kell a kifizetést az 53-as bevallásukban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Ceasar 2021-01-02 15:29:13

Alkalmazható a kiküldetési rendelvény a támogatott családok esetén? Az nem csak a saját alkalmazottakra/tulajdonosokra használható, hanem külsősökre is?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-03 08:43:09

A kiküldetési rendelvény "kifizetői" viszonylatban alkalmazható, azaz gyakorlatilag bárkire.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra