Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Alapítvány - örökölt ingatlan értékesítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

molnart 2022-05-06 17:02:20

Tisztelt Szakértő!
Egy kettős könyvvitelt vezető, közhasznú jogállással rendelkező alapítványhoz kapcsolódik kérdésem. Az alapítvány vállalkozási tevékenységet nem végez, viszont (támogatásként) örökölt 2 ingatlant (hagyatéki értéke: 11.600 ezer Ft), melyeket 2021-ben értékesített is. Összes bevétele 17.426 ezer Ft, melyből az ingatlanértékesítés 14.650 ezer Ft összeget tesz ki. Szeretném megkérdezni, hogy fog-e ill. kell-e ezen ingatlanértékesítés után adóznia és hogyan? Úgy gondolom, hogy az adófizetést nem tudja elkerülni. Az értékesítés bevételével szemben viszont nem tud költséget elszámolni. Válaszát köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-07 13:32:02

Jóllehet a Civil tv. értelmében az ingatlan értékesítéséből származó bevétel nem minősül gazdasági-vállalkozási tevékenység bevételének (azaz emiatt nem veszítheti el civil jellegét), viszont a Tao tv. vállalkozási tevékenységnek minősíti, így mindenképp kell szerepeltetni a 29-es bevallásban (azaz ilyen esetben nem lehet TAONY nyilatkozatot tenni). Mivel nagy arányt képvisel az ingatlan ellenértéke az összes bevételben, valamint ajándék esetében nem lesz ráfordításként elszámolható bekerülési érték, így valóban, biztosan keletkezik adófizetési kötelezettségük. Az adó alapját a Tao tv. 9.§-a alapján kell megállapítani (1. a 14.650eFt 20%-ával csökkenthető az adóalap, 2. a 14.650eFt 80%-ának csak olyan aránya lesz tényleges adóalap, amilyen arányban meghaladja a 15%-os kedvezményezetti mértéket).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra