Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Alkalmi munkavállaló, fizetett szabadság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2022-04-01 14:29:34

T. Önadózó! Cukrászdát üzemeltető e.v. alkalmi munkára jelentett volna be munkaerőt, de tévedésből a mezőgazdasági idénymunkát jelölte meg. Nincs mezőgazdasági tevékenysége. Most ezzel mit lehet tenni, a bevallásban nem szerepelhet alkalmi munkavállalóként ezen a napon? Vagy igen? A másik kérdésem, hogy munkaviszonyban lévő munkavállalónak ez év május elején meg fog szűnni a táppénz jogosultsága (egy év). A táppénzes állomány a tavalyi évben kezdődött, ott maradt ki nem vett szabadsága. Amikor elszámol a munkavállaló, ezt a szabadságot arányosítás nélkül el kell számolni, mintha dolgozott volna? A 2022. évben májusig jogosult-e fizetett szabadságra (táppénzes állomány volt)? Ha igen, azt milyen bértétellel kell elszámolni részére, azzal ami volt havidíja 2021-ben? Köszönöm a válaszadást, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-04-01 18:45:39

Kedves Magdi,
- Ha már eltelt(ek) az adott munkanap(ok), akkor nincs mit tenni: mivel a bejelentés szabálytalan, így nem alkalmazhatják a kedvezményes foglalkoztatás szabályait, hanem normál munkaviszonyt kell pótlólag bejelenteni és ennek megfelelően kell az adó- és járulékfizetést teljesíteni.
- Ha maradt 2021-ről ki nem adott szabadsága, akkor azt ki kell adni részére, ha ismételten keresőképes lesz, vagy ha megszűnik a munkaviszonya. A keresőképtelenség teljes időszaka jogszerző időnek minősül a szabadság szempontjából, így azt 2022-re is meg kell állapítani. A szabadságot a kiadása/megváltása időpontjában érvényes alapbér és pótlékátalány figyelembe vételével kell kifizetni (időbéres dolgozó esetében).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra