Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Alvállalkozói teljesítés főkönyvi elszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

0413 2020-03-31 16:10:55

Tisztelt Szakértő!
A társaság építőipari tevékenységet végez. 1/Alvállalkozókat foglalkoztat, az anyagköltség a megrendelőt terheli. Az alvállalkozók által elvégzett munkát számlázza tovább haszonnal.
Minden esetben szerződéses munkálatokról van szó, mind a megrendelő , mind az alvállalkozók vonatkozásában. A kérdés , hogy a számvitelben ez az 52-es szla csoportba kerüljön (alvállalkozói teljesítmények szla), vagy a 815-re kell könyvelni. A HIPA bevallásban helyesen hol szerepeljen ?
2/Az anyagot ő biztosítja, alvállalkozókkal végezteti el a munkát . Megrendelője felé számlát állít ki szerződés szerint. Igénybe vett szolgáltatás, nem csökkenti az ipa alapját.
Köszönettel: Ani

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-31 19:05:14

Kedves Ani,
A közvetített szolgáltatás fogalmát tartalmazza a Szt. is, megközelítően azonos tartalommal, mint a Htv., így ha annak megfelel, akkor 815-re szükséges könyvelni, csökkenti a hipa alapját (leegyszerűsítve: ha nem tesz hozzá saját teljesítményt, azaz változatlan formában számlázza tovább, akkor közvetített szolgáltatás). Ugyanakkor az alvállalkozói teljesítés fogalmát csak a Htv. ismeri (52.§ 32.), ha annak minden tekintetben megfelel, akkor hipa alap csökkentő tétel. Az alvállalkozói teljesítés a számvitelben igénybe vett szolgáltatásként kezelendő (ahogy Ön is helyesen írta). Önmagában az anyagköltség viselőjének a személye nem adja meg a választ, de a mérlegelésben szerepe lehet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra