Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áru EU-ból (Szgk.)


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Schmetterling 2020-01-26 19:38:44

Tisztelt Szakértő!

A véleményét szeretném kérni az alábbi alternatívákban:

Egy autókereskedő magyar Kft aki az Eu-ból vásárolt egy szgk-t és mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal, egyik fél sem regisztrált, mint árrés szerinti adózó, úgy kell eljárnunk Magyarországon, hogy a megvásárolt áru áfatartalmát fel is és le is számoljuk és értékesítésnél magyar, 27% áfával számlázzuk ki.

Amennyiben az Eu-s fél elad nekünk egy szgk-t és a magyar fél pedig árrés szerinti adózó, akkor úgy járunk el, hogy a beszerzett szgk áfatartalmát fel is és le is számítjuk, viszont itthon nem árrés szerinti adózással adjuk el, hanem 27%áfával.

Jól gondolom -e a 2 alternatívát?

Továbbá meg szeretném kérdezni, hogy 2020 évre bejelentkeztünk az árrés szerinti adózásra ezen tevékenységünkre, viszont kijavítási kérelemmel ezt vissza szeretnénk vonni. Megtehetjük ezt?

Köszönöm Szépen!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-27 15:16:07

1. Fontos, hogy bár bejelentési kötelezettség áll fenn, de a viszonteladói szabályok alkalmazása nem a bejelentéssel jön létre, hanem a törvény erejénél fogva. Azaz, ha a feltételek fennállnak, akkor az alkalmazásuk kötelező, kivéve, ha azt jelentik be, hogy nem kívánják alkalmazni. Szóval, ha egy nem viszonteladói minőségében értékesítő más tagállami kereskedő elad egy magyar kereskedőnek egy autót, akkor az közösségi termékbeszerzésként Mo-on lesz (áfa) adóköteles. Erre az autóra a magyar beszerző nem alkalmazhatja az árrés adózást, mivel az Áfa tv. 216.§ ezt nem teszi lehetővé. Ha ezt az autót Mo-on eladják, akkor 27%-os áfa-t kell felszámítani.
2. Az Áfa tv. 257/D-F.§-ai valóban lehetőséget biztosítanak a helyesbítésre, de csak azokban az esetekben, amikor valamely "választást" kell helyretenni, pótolni. Azaz ha a törvény erejénél fogva kellett volna valamit tenni vagy nem tenni, akkor azt a kijavítási kérelemmel sem lehet orvosolni. Pl. abban az esetben lehet jogszerű megoldás, ha valaki nem a viszonteladói szabályokat alkalmazta (azaz a normál szabályokat alkalmazta), miközben a feltételek teljesültek, tehát viszonteladóként kellett volna eljárnia.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra