Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Átadott eszközök, szolgáltatások könyvelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kmildiko66 2020-05-26 10:10:41

Kedves Attila!
Az alábbi ügyben szeretném kérni a segítségét:
Egy nem közhasznú Alapítvány az általa fenntartott Alapfokú Művészeti Iskola számára támogatásként átadja a könyveiben nyilvántartott tárgyi eszközöket. ( díszletek ). Ezek egy részét csak használatra adja át és egy részét pedig véglegesen.
Ezen felül átad jelmezeket és kellékeket is, melyeket az anyagköltségek között tart nyilván. Ezek egy részét szintén csak használatra adja át és egy részét véglegesen.
Valamint az Iskola tanulói számára megrendel különböző szolgáltatásokat, pl. művészek fellépését, koreográfus vagy rendező szolgáltatását . Ezekről a szolgáltatásokról a számlák az Alapítvány nevére szólnak.
A kérdésem az, hogy hogyan kell szabályosan könyvelni az Alapítványnál a véglegesen, és a csak használatba adott fenti eszközöket, valamint az átadott szolgáltatásokatt?
Az Alapítvány és az Iskola alanyi adómentes adóalanyok és a kettős könyvvitelt választották.
Segítségét előre is köszönöm!
K.M.Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-26 11:29:09

Kedves Ildikó,
A véglegesen átadott tárgyi eszközök esetleges nettó értékét egyéb ráfordításként kell elszámolni, majd kivezetni a könyvekből. A csak használatra átadott eszközökkel kapcsolatban nincs könyvelési feladat. Az ingyenesen nyújtott szolgáltatások bekerülési értékét egyéb ráfordításként kell elszámolni. Tao vonatkozása nincs az átadásoknak, mivel ezt vélhetően a közhasznú tevékenysége körében teszi. Áfa fizetési kötelezettség levonási jog hiányában egyik esetben sem merül fel. Az átadásokról minden esetben készüljön támogatási okirat.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra