Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Átalányadó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2021-01-26 09:17:19

Kedves Attila,

Egy kis segítséget szeretnék kérni az átalányadós e.v. könyveléséhez. Azzal tisztában vagyok, hogy 40% költséghányad, havonta legalább a minimálbér után 15%+18,5%+15,5% fizetendő. A gyakorlati oldalával viszont nem vagyok tisztában.
1. A fenti adót és járulékokat a teljes havi jövedelem után meg kell fizetni (tehát ami marad a 40% levonása után) vagy ugyanúgy működik, mint a normál e.v-nél és csak a minimálbér után fizet (ha nem vesz ki többet)?
2. Mivel átalányban fizet, a költségeket ugye nem kell könyvelni? Ha nem kell, akkor is pénztárkönyvet/naplófőkönyvet kell vezetnie, holott a bevételi nyilvántartás is elég lenne ( SZJA tv.51.§ (3) )?
3. Negyedévente megállapítjuk a jövedelmet, ami után előleget fizet és itt teljesen mindegy, hogy a havi járulékokat, szja-t mekkora összeg után fizette meg (feltételezve, hogy az 1.kérdésre a válasz az volt, hogy nem kell a teljes kalkulált jövedelem után fizetni)?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-26 16:20:22

Kedves Ceasar,
1. A havi járulékok alapját az átalányban megállapított jövedelem (a bevétel 60%-a) képezi, de legalább a minimálbér/garantált bér.
2. Az átalányadózó bevételi nyilvántartást vezet, de a kiadásai tekintetében fennáll a bizonylatmegőrzési kötelezettsége.
3. Szja előleget negyedévente fizet, az átalányban megállapított jövedelme alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Ceasar 2021-01-26 16:56:39

Akkor ha a teljes havi jövedelme (bevétel*0,6) után számfejtjük az SZJA-t és a járulékokat minden hónapban, akkor mi után kell adóznia negyedévente? Vagy havonta kerül előírásra az SZJA, de csak negyedévente kell utalnia? Akkor nem lesz tartozás az adószámlán? Vagy SZJA-t csak negyedévente számfejtünk? Vagy a havi számfejtéskor SZJA-t nem számfejtünk, hanem majd csak év végén az SZJA bevallásban lesz bevallva és addig negyedévente előleget fizet, év közben meg csak a járulékok kerülnek számfejtésre? De ez tök logikátlan lenne.
Elnézést, hogy itt értetlenkedek, most lett először átalányadósom és nem látom át, hogy a törvényi előírás a gyakorlatban hogyan működik itt.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-27 05:33:20

Negyedévente fizet szja előleget, de bevallani csak az éves 53-as bevallásában fogja. A járulékait havonta vallja be az 58-as bevalláson, ezen szja nem szerepel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra