Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Átalányadó áttérés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2021-06-01 11:22:31

Kedves Attila!
Jelenleg alanyi mentes átalányadózó ev ügyfelem nemsokára eléri a 12 milliós küszöböt. Ugye jól gondolom, az a számla, amellyel eléri a 12 milliót, már áfásan kell kiállítani? Aztán úgy néz ki, a 15 milliós átalányadózó küszöb is kevés lesz. Akkor ez hogyan lesz? Be kell jelenteni az átalányadó végét is, tételes költségelszámolásra? T 101E-n? És a 15 millió 1 forintól lesz tételes? Vagy ez is azzal a számlával, amelyen pénzügyileg rendezik a 15 milliót elérő számlát, már tételes adózás alá tartozik?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-02 08:37:06

Kedves Márti,
Igen, jól gondolja: amelyik számlával átlépi a 12 milliós bevételi küszöböt, azt már áfa-san kell kiállítani (megjegyzendő, hogy az áfa teljesítési dátum a mérvadó, nem a pénzforgalom). 15 napon belül bejelentendő, ugyanúgy mint az átalányadózásra való jogosultság megszűnését is. Ebben az esetben az egész évben tételes adózó lesz, a teljes évi bevétele után (Szja tv. 52.§ (2)).
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmadia-z 2021-06-02 09:16:12

Hát ez nagyonnagyon meredek :(
Ügyfelem kaszkadőr, és nagyon beindult a "szekér" idén...
Most tart 11,7 milliónál, és 40% ktg hányad után fizet mindenféle járulékot. Ha egész évben tételes költségelszámolás vonatkozik rá, akkor a 60% "minősül"kivétnek, többi után meg még fizessen az szja bevallásban osztalékjellegű adókat? Költsége gyakorlatilag nincs. Az év további részében nyilván érdemesebb kevesebb járulékalap után fizetni, mert akkor az év végi adók kevesebbre jönnek ki ahogy érzem. Az eddigi 58asokat lehet esetleg önellenőrizni, ha már úgysem "átalányadózó" lesz ha átlépi?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-03 16:46:02

Nemcsak hogy lehet, de kell is önellenőrizni az eddig/addig benyújtott/benyújtandó járulékbevallásokat, mivel már nem lesz igaz, hogy átalányadózó.
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmadia-z 2021-06-04 06:37:07

Na, osztottam-szoroztam :):) járulékbevallás, szja bevallás kalkuláció:)
Kivét lesz max minimálbér 2szerese havonta.
Ha jól érzem, még kedvezőbb is lehet a "matek" év végén, mivel a szochot csak a 3864 EFt-ig kell megfizetni? És még valamennyi költséget is gyűjthet.
Januárban még katás volt, akkor a 15 milliót is arányosítanom kell?
Nagyon nagyon szépen köszönök mindent, én egyedül dolgozok, és nélkülözhetetlen a segítsége:)
(nav callcenter szja azt mondta, a 15 millió felett lesz tételes, és ezt majd az szja bevallásban jelöljem, átalány-tételes levezetés, de nincs is ilyen lehetőség nem bízhatok bennük)
Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-05 06:38:41

Kedves Márti,
- Igen, az osztalék utáni szocho valóban felső korlátos.
- Igen, az évközi áttérés (kata-szja) miatt arányosítani kell.
- Értelmezésem szerint az 53-as szja bevallásban csak akkor lehet/kell a nyilatkozatot jelölni, ha önszántamból lépek ki az átalányadózásból. Ha a törvény erejénél fogva szűnik meg, akkor a T101E bejelentőt kell használnom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra