Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Átsorolt ingatlan áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

20222 2022-12-02 11:00:21

Tisztelt Válaszadó! Tisztelt Attila!

Ügyfelem egy használt üzlethelyiséget áfa mentesen vásárolt, tevékenységi köre saját tulajdonú ingatlan bérbeadása. Azonban a covid miatt bérbe adni nem tudta, már 3 éve így átsorolásra került az anyagok közé.Most értékesíteni kívánja. Ez mentesen megteheti vagy 27 % áfát kell megfizetnie rá? Az átsorolás év végi feladat, ha most visszaminősítem az ingatlant tárgyi eszközzé azt milyen címszóval tudom és ez esetben januárban már el tudná adni mentesen?
Megtisztelő válaszát előre is megköszönve!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-03 06:26:33

Jelen esetben érdektelen, hogy készletként vagy tárgyi eszközként értékesíti a használt ingatlanát. A lényeg az, hogy élt-e a 88.§ választási lehetőségével vagy se. Ha nem élt, akkor a 86.§ alapján tárgyi mentes, ha élt, akkor áfa-s (megfelelő adóalanyisággal rendelkező vevőnek fad-osan kell az utóbbi esetben számláznia).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra