Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Autószerelő számla kiállítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jhajnal 2020-10-12 22:37:49

Kedves Attila!

Egy autószerelő vállalkozó a számláit úgy állítja ki, hogy tételesen felsorolja az általa felhasznált alkatrészeket, és külön tételben az elvégzett javítási szolgáltatást. Szerintem így helytálló a számla.
Az ügyfél konzultált egy másik autószerelővel, aki azt mondta, hogy az Ő könyvelője úgy tájékoztatta csak az autószerelést (amely tartalmazza a felhasznált alkatrészek és a szerelés munkadíját is egyösszegben) tüntetheti fel a számlán, mivel ő nem alkatrész kereskedő.
Szeretném a véleményedet kikérni, hogy melyik megoldás a megfelelő.

Köszönettel,
Hajnalné Jolcsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-14 05:16:54

Kedves Jolcsi,
A számla helyes: nem azért sorolja fel az alkatrészeket, mert termékértékesítést végez, hanem azért, mert tájékoztatja az ügyfelét az autószerelési szolgáltatás során felhasznált anyagokról. Ezt nem tiltja sem az Áfa tv., sem egyéb jogszabály. Megjegyzendő, ha a NAV-os számlázót használja és kitölti az egyébként nem kötelező "termékértékesítés/szolgáltatás" rovatot, akkor "szolgáltatást" kell választania az alkatrészek esetében is (mivel ez járulékos ügylete a szolgáltatásnak, azaz annak részeként adózik az áfa rendszerében).
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-10-14 10:24:43

Kedves Attila,

Köszönöm a megerősítést.

Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

jhajnal 2020-10-14 20:52:46

Kedves Attila!

Még egy kérdésem lenne, hogy az jelent-e problémát, hogy a megvásárolt alkatrészt jelentős árréssel számítja fel a beszerelés során? Több könyvelőtől hallom, hallja az ügyfél, hogy akkor az már kereskedésnek számít és be kell tevékenységi körként jelenteni az autóalkatrész kereskedelmet. Én úgy gondolom, hogy az egyéni döntés, hogy az alkatrészt mennyiért számítja fel, attól a tevékenysége még ugyanaz lesz.

Köszönettel,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra