Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Bankkártyafizetés pénztárgépes forgalomnál


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ifoldvar 2020-09-15 10:42:58

Egyéni vállalkozó boltja van. Naplófőkönyvet vezet Pénztárgépbe üti a napi forgalmat. Van vevő, aki bankkártyával fizet. Ezt az Országos Fizetési szolgáltató Zrt irja jóvá egy vevő nevére alkotott bankszámlán, amelyről kivonatot is küld. Kérdésem, hogy mi a helyes könyvelés? A napi forgalomba a bankkártyás tétel az ÁFA bontás miatt bekerül, viszont nem készpénz. Illetve ezt a bankkivonatot is könyvelni kellene, mivel bizonylat, de naplófőkönyvben ütköző számlát nem tudunk alkotni mint a kettős számvitelben. Gyakorlatban ez hogyan müködtethető? Köszönettel: Ibolya

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-16 20:01:02

Kedves Ibolya,
Mivel az egyéni vállalkozó pénzforgalom szerint könyvel, így a pénztárkönyvben a banki kivonatot kell könyvelni. Ugyanakkor az Áfa tv. ettől függetlenül rendeli a fizetendő adó bevallását, következésképp a vevői analitikában is indokolt lehet rögzíteni. DE. Az Áfa tv. 61.§ szerinti 45 napos halasztás miatt, amibe a pénz megérkezése bizton belefér, valójában nincs szükség az analitikus könyvelésre, elegendő a pénzforgalmi, pénztárkönyvi könyvelés az áfa analitika helyes elkészítéséhez.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra