Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Befektetés értékelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváthné Török Tünde 2021-02-16 12:25:43

Tisztelt Cím!
Egy hatalmas kérdéssel fordulok Önökhöz! Vagy egy Kft. akinek egy másik cégbe van részesedése. Ezt a részesedést 2015. évben elkezdtük értékelni a számviteli törvény előíásai szerint. Elég nagy értékvesztést kellett rá elszámolni, amit sajnos a társasági adóbevallásba adóalap növelő tételként nem szerepeltettem. Tegnapi nap folyamán beszéltem a NAV telefonos ügyfélszolgálatával, és azt a választ kaptam, hogy beállíthatom adóalap növelő tételként. Aztán az ügyvezető az értékelést saját felelősségére leállította, 2016. évben még értékvesztés, és 2017. évbe viszont abba a cégbe amelyben részesedés volt tagi kölcsön elengedés volt, amely miatt a saját töke aránya helyreállt, és itt elég jelentős értékvesztés visszaírást kellett volna elszámolni. Az ügyvezető természetesen egyeztetett más hivatalos személyekkel, és belátta nekem volt igazam. Természetesen most meg helyre kellene hozni egy esetleges ellenőrzés miatt. A NAV ügyintézővel beszélve az a baj, hogyha utólag számolom el az értékvesztés visszaírását, akkor adóalap módosító tételt erre a tételre nem számolhatok el. Sajnos elég nagy összegről van szó és nagyon szeretném megoldani a problémát. Vagy kezdjük újra 2020. évtől az értékelést és a korábbi éveket most már hagyjuk úgy ahogy volt. Remélem érthető voltam. Válaszukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-16 19:16:37

Való igaz, ha az adott évben nem történt meg az év visszaírása, akkor nincs lehetőség a Tao tv. 7.§ (1)n) alapján adóalap csökkentésre, önellenőrzéssel sem. Ettől függetlenül az értékvesztés elszámolása miatt adóalapot kell növelniük, ez nem lehetőség, hanem kötelezettség (8.§ )1)gy)). Hogy a múltat rendbe teszik-e vagy sem, ez az Önök felelőssége.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra