Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Befizetett SZOCHO


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2020-03-17 16:15:38

Tisztelt Attila,
Segítségét kérném abban, hogy ha a másodállású SZJA szerint adózó EV 2019-ben befizetett SZOCHO-t maga után és ez ktg-ként lekönyvelésre került, akkor mi a teendő vele, ha a munkaviszonya után elérte a SZOCHO maxot és nem kellett volna ezt befizetnie? Marad ktg-ként vagy adóalapba nem tartozó ktg-ként kell figyelembe venni? Januártól a KATA-ra tért át.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Bné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-17 18:45:38

Kedves Brigitta,
Ha a "maga után befizetett szocho" a vállalkozói kivét utáni szocho-t jelenti, akkor ezzel kapcsolatban kijelenthető, hogy ennek nincs felső határa, hasonlatosan a munkabér utáni szocho-hoz, így egyik jogviszonyában sincs visszaigénylési jogosultsága.
papattila

Szakértői hozzászólás

Botosne76 2020-03-18 12:39:14

Kedves Attila,
Nem a vállalkozói kivét után történt, hanem előre fizetett be SZOCHO-ra, hogy kevesebbet kelljen majd május 20-ig az osztalék után fizetnie.
Köszönettel:
Bné Brigitta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-18 19:13:14

Különös helyzet. Szerintem marad adóalapot csökkentő kiadás (hiszen pénzforgalmilag teljesült az szja alatti időszakban, de amikor felhasználja ezt a túlfizetését egy másik adónemben keletkező adótartozására vagy visszakéri, akkor adóköteles vállalkozói jövedelemmé válik. Ha ez a katás időszak alatt következik be, akkor katás bevételnek tekintendő.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra