Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Liza58 2020-01-25 17:15:06

Tisztelt Szakértő!
Adószámos magánszemély (nem egyéni vállalkozó) bérbe adja saját tulajdonú társasházi lakását egy kft-nek.
A bérleti szerződés szerint a havi bérleti díjról a bérbeadó számlát állít ki.
A villanyóra átírásra kerül a bérlőre az áramszolgáltatónál, ezzel a továbbiakban nincs gond.
A társasházi közös költségeket, rezsidíjakat nem tartalmazza a havi bérleti díj. Arról akként állapodtak meg, hogy az ingatlan közös költség díját és az egyénileg fogyasztott gáz, víz díját a társasház kezelője küldi meg havonta a tulajdonosnak és a bérlőnek is, és ezt az összeget a bérlő utalja át a társasház bankszámlájára.
Jól gondolom-e, hogy a bérbeadónak ez bevételnek számít? A bérbeadónak a rezsiköltségről kell-e számlát kiállítani? A Kft-nek, mint kifizetőnek SZJA előleg levonási kötelezettsége van, ehhez ad a magánszemély ktg nyilatkozatot. A kifizetőnek a rezsidíjak után is kell SZJA előleget megállapítani? És azt miből vonja le, hiszen közvetlenül fizet a társasháznak. Annyival kevesebb bérleti díjat fizet majd ki?
Köszönettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-26 08:23:55

Szerintem nem helyes, hogy a társasház által szétosztott díjakat, közös költséget a bérlő közvetlenül a társasháznak fizeti meg, mivel neki semmilyen kapcsolata nincs a társasházzal. Az említett költségek a bérbeadó lakástulajdonost terhelik. Szabályosan ezeket a költségeket a bérbeadónak ki kell számláznia a bérleti díjjal együtt, annak részeként lesz adóköteles (és majd ő fizeti meg a társasháznak járó összeget). Igen, a bérlő Kft-nek adóelőleg levonási kötelezettsége van minden általa kifizetett összeg vonatkozásában.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra