Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Bérbeadás KATA mellett


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szenderakne 2020-06-24 18:40:32

Tisztelt Pap Attila!
Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben, ha KATA-s egyéni vállalkozó magánszemélyként vesz bérbe cégtől ingatlant (szépségszalon céljából) és magánszemélyként adja tovább bérbe kozmetikusoknak az ingatlan egy-egy részét, ezt jogilag megteheti a KATA-s egyéni vállalkozás mellett, attól függetlenül magánszemélyként? Ha igen, akkor adószámot erre a tevékenységre szükséges kérnie vagy anélkül is tudja végezni? Adózás szempontjából SZJA előleget fizet negyedévente, majd az 53-as bevallásban bevallja a bérbeadás utáni bevételét? Ebben az esetben, ha magánszemélyként adja ki és magánszemélyeknek, számlát kell adnia vagy más bizonylattal ledokumentálható (pl. nyugta)?
Jogilag befolyásoló tényező, hogy a vállalkozásához használ a bérleményből ő is, de a szerződés magánszemélyként került megkötésre?
Előre is köszönöm a segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-25 05:35:56

Nem kifogásolható és kata jogosultságát sem veszíti el, ha magánszemélyként ingatlant bérel és azt magánszemélyként bérbe adja. Mivel a kata-s vállalkozása miatt van már adószáma, így a magánszemélyként végzett bérbeadásához is ezt kell használnia. Ha kifizetőnek (ilyen a kozmetikus ev is) adja bérbe az ingatlant, akkor a kifizetőnek kell levonnia az szja-t, ha magánszemélynek, akkor saját magának kell negyedévente adóelőleget megállapítania és megfizetnie a NAV-nak, melyet az 53-as bevallásában megfizetett adóelőlegként tüntet fel.
Ugyanakkor jogilag befolyásoló tényező, ha a bérbevett ingatlanból katás ev-ként is hasznosít, mivel ebben az esetben már nem tudja alappal állítani, hogy a bérbeadást magánszemélyként végzi.
papattila

Szakértői hozzászólás

szenderakne 2020-06-25 12:20:59

Köszönöm szépen! Jogilag, hogy lehet megoldani, hogy katas-ként is hasznosítja? Saját magának is adja bérbe? pl. magánszemélyként -egyéni vállalkozása részére is kiszámlázza a bérleti díjat? Ilyen lehetséges?
NAV felé be kell jelentenie, hogy adószámos magánszemélyként bérbeadási tevékenységet végez? Erre akkor vesz egy számlatömböt és kiszámlázza a többi kozmetikus felé?

Nagyon szépen köszönöm előre is!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-25 15:49:37

Sajnos a saját magának való számlázás nem értelmezhető.
Igen, be kell jelenteni.
Bár jogszabály ezt nem írja elő, de érdemes erre külön számlatömböt beszerezni. Ha számlázó programot használ, akkor meg feltétlen jelezni kell a számlán, hogy adószámos magánszemélyként számláz (azaz nem szerepelhet pl. a számlán, hogy kisadózó, vagy a nyilvántartási száma).
papattila

Szakértői hozzászólás

4477 2020-06-25 23:16:08

Tisztelt Papp Attila!
Ha az előzőekben említett vállalkozó, mint magánszemély, beszerzi a külön számlatömböt és abból számlát állít ki a bérleti díjról egyéni vállalkozó vagy kft részére , arról a számláról július 1 után kell online adatot szolgáltatnia?
Üdvözlettel: Belákné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra