Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérbeadás magánszemélyként cégnek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

vitalne 2021-09-03 15:54:24

Magánszemélyként szeretnék cégnek lakást kiadni.
10 % -os költséghányad elszámolást választottam, adószámos magánszemélyként. Hogyan kell számlázni,bérleti díjat a bérlő felé a rezsit, közös ktg-et. Úgy tudom, hogy a megtérített rezsi nem bevétel. De mivel cég venné bérbe a lakást csak számla ellenében térítik meg a költséget. A Nav felé miről kell online adatszolgáltatás? Válaszukat előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-06 11:08:41

Adószámos bérbeadóként ugyan nem szükséges számlát kiállítania a tárgyi adómentes bérleti díjról, de ha a bérlője ehhez ragaszkodik, akkor állítson ki számlát (egyébként elegendő lenne egy egyéb számviteli bizonylat is). Fontos, hogy számla kiállítása esetén sincs online adatszolgáltatási kötelezettsége a bérbeadónak. A továbbhárított közös költség mindenképp adóköteles bevétel a bérbeadónál. A többi rezsi abban az esetben nem minősül adóköteles bevételnek, ha a szolgáltató részére a ténylegesen mért fogyasztást fizeti a bérbeadó és a bérlő is a ténylegesen mértet fizeti a bérbeadónak.
papattila
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Az_ingatlan_berbeadas20190213.html

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra