Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Bértámogatás igényelhető-e munkaviszonyban álló tulajdonosnál?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pal_agnes 2020-05-15 10:19:25

Van egy Kft 3 tulajdonossal. Mindhárom tag személyesen közreműködik a társaság tevékenységében heti 40 órás munkaviszonyban, és ez mellett ügyvezetők is megbízási jogviszonyban – ezt a társasági szerződés tartalmazza - , amit ingyen látnak el. ()
A vírus megjelenése óta szinte az összes megrendelésüket visszamondták, mivel a vevőik határozatlan időre felfüggesztették tevékenységüket. A vállalkozás jelenleg az életben maradásért küzd és keresik a lehetséges megoldásokat a túlélésre.
Kérdéseink:
1) Abban az esetben, ha munkaviszonyukban lecsökkentik az óraszámot napi 2-3 órára, akkor ügyvezetői mivoltuk miatt – mivel megszűnik a 36 órás munkaviszonyuk - előtérbe kerül-e a társas vállalkozói jogviszony és ez által a legalább minimálbér utáni közterhek?
2) A tulajdonosok esetében milyen lehetőség van arra, hogy a bér- és járulékterheiket csökkentsék?
3) Valamint, ha a tagok az ügyvezetést nem megbízási jogviszonyban, hanem munkaviszonyban látnák el, akkor az változtatna-e a jelenlegi helyzeten és hogyan? Megoldás lehet-e a társasági szerződés módosítása?
4) A Kft tulajdonosai után igényelhető-e a bértámogatás a fent leírtak alapján?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-17 14:55:22

1.) Így igaz.
2-3.) Az ügyvezetést is bevonják a fennálló munkaszerződésükbe, miután módosították a társasági szerződést (jóllehet a társasági szerződésnek nem kötelező eleme az ügyvezetés jogviszonya, de ha már benne van, akkor a tényleges jogviszonynak is ehhez kell igazodnia).
4.) Igen, a csökkentett munkaidős munkaviszonyra igényelhető támogatás, függetlenül attól, hogy az adott munkavállaló a cég tagja és esetleg ügyvezető is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra