Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Beruházás - KIVA alap csökkentés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2021-03-30 14:36:10

Tisztelt Szakértő,

A KIVA törvény 20. § (7) bekezése alapján a szem.jellegű kifizetések terhére is csökkenthető az adóalap az adott évben újonnan beszerzett tárgyi eszközök után.

Egy autó-bérbeadó ügyfelünk 100 M Ft-os nagyságrendben vásárolt 2020-ban új autókat, viszont úgy alakult, hogy 2020. végén el is adta a nagy részüket, a maradékot pedig 2021-ben. A törvény viszont erre vonatkozóan nem tartalmaz kitételt, hogy az eszközöket nem lehet elidegeníteni x éven belül.

Helyesen járunk-e el, ha ezt a 100 M Ft-os adóalapcsökkenést alkalmazzuk, ezzel kvázi lenullázzuk a szem.jellegű kifizetések szerinti KIVA-alapot (2019-ről magas az áthozható veszteség, így lenne rá keret), függetlenül attól, hogy az autók már nincsenek meg.

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-01 05:29:59

Valóban nem tartalmaz a Katv. erre vonatkozó korlátozó rendelkezést, jelesül, hogy ne lehetne elidegeníteni a kedvezmény alapjául szolgáló új tárgyi eszközöket. Ha a kérdéses autók valóban a bérbeadási tevékenységet szolgálták (külső kényszer miatt akár csak rövid ideig is), a tárgyi eszközök között szerepeltek a könyvekben, azaz megvalósult a rendeltetésszerű joggyakorlás (Art. 1.§), akkor nem látom akadályát az adóalap szabályos csökkentésének. Ugyanakkor ha az vélelmezhető, hogy az autókat valójában kereskedelmi célból szerezték be (azaz már a beszerzés során ismertek voltak a bérbeadásra kedvezőtlen piaci viszonyok), akkor nincs helye az adóalap csökkentésnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra