Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Beruházási kedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DanyadiAndrea 2021-03-31 10:48:36

Tisztelt Papp Attila!

A kérdésem arra irányul, hogy van egy egyéni vállalkozó, aki a tavalyi évben fafaragó műhely létesítését kezdte meg. A beruházás nem zárult még le, idén fogják üzembehelyezni. A tavalyi év során kb. 7 MFt a beruházásra fordított összeg, amely 70%-os pályázati támogatással valósul meg. A beruházásra kifizetett összeg egy részét már elszámolta a vállalkozó, a pénzt kifizették, a másik része idén kerül elszámolásra.
Az SZJA tv. 49/C. (6) bekezdés d) pontja alapján a vállalkozó jogosult az osztalékalapján csökkenteni azzal a beruházási költséget képező kiadással, amellyel kapcsolatos ÉCS megkezdés még nem történt meg.
Jól gondolom, hogy az SZJA bevallás 13-05 lap 96. sorában a beruházási érték önerőre eső része 2,1 MFt teljes értékben beírható. Ezáltal az osztalékalap nulla lesz. S mivel nincs osztalékalap szochó fizetési kötelezettsége sincs.
Az igénybevett kedvezményt az aktiválás után növelő tételként majd figyelembe kell venni.

Továbbá nem teljesen egyértelmű, hogy mi a különbség a beruházási kedvezmény és a kisvállalkozói kedvezmény között, azt leszámítva, hogy a beruházási az osztalékalapot, a kisvállalkozói a vállalkozói SZJA alapot csökkenti.

A kisvállalkozói kedvezményt az adott évben aktivált beruházásra lehet igénybevenni?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-31 20:05:30

Kedves Andrea,
- Igen, helyesen gondolja az osztalékalap csökkentésével kapcsolatos teendőket.
- A beruházási kedvezmény csak elodázza az osztalékalap után fizetendő adókat, praktikusan a csökkentés utáni években ennek lesz egy növelő párja, a kedvezmény nem végleges. Ezzel szemben a kisvállalkozói kedvezmény valós kedvezmény; ha a feltételeket teljesíti az adózó, akkor végleges (49/B.§ (11)-(14)).
- A törvény "beruházási költséget" említ, azaz az igénybevételnek nem feltétele az üzembe helyezés, viszont annak legkésőbb négy éven belül meg kell történnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra