Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Betegszállítás gépjármű áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tothiroda 2019-10-16 13:57:53

Tisztelt Önadózó!
Társaságunk kórház két telephelye között végezne betegszállítást. A tevékenységhez Németországból kívánunk használt, speciális, mentő kialakítású, diesel gépkocsit beszerezni (Mercedes Sprinter). A VTSZ szerint (8703) a mentő személygépkocsinak minősül. A beszerzésével, üzemeltetésével kapcsolatban merülnek fel kérdéseink. Két megoldás :1. A betegszállítási tevékenységet maga a Kórház végzi, melyhez szükséges gépkocsit gépkocsivezetővel együtt bérli a társaságunktól. A gépkocsi bérleti díját a Kórház a használat arányában, menetlevélen dokumentáltan (km; óra) számla ellenében téríti meg. (TEAOR 4932 személygépjármű bérbeadása vezetővel együtt). 2. A betegszállítási tevékenységet a társaságunk végzi. (A vonatkozó rendelet (19/1998. (VI.3.) NM rendelet a betegszállításról) szerint a tevékenység , -előzetesen egyeztetve a közlekedési hatósággal - un. nem taxi jellegű személyszállítás, amely nem engedély, hanem hatósági bejelentés alapján végezhető.)A nyújtott szolgáltatás díját a kórház számla ellenében téríti meg. Társaságunk áfa elszámolása az általános szabályok alapján történik. A gépkocsi kizárólag betegszállító tevékenységet végez a vállalkozás érdekében. (TEAOR 4939 Egyéb m.n.s. szárazföldi személyszállítás)Kérdéseink 1. A külföldről beszerzésre kerülő gépkocsi beszerzési áfá-ja levonható-e és milyen mértékben? 2. Az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő költségek áfa-ja levonásba helyezhető-e, és milyen mértékben?
Üdv
Tóth Géza

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-16 16:21:41

Kedves Géza,
1.Bérbeadás
Jóllehet a 124.§ alapján tiltott az szgk előzetes áfa-jának levonásba helyezése, adóköteles bérbeadás esetén ezt a tiltást a 125.§ feloldja, következésképp a beszerzés áfa-ja levonásba helyezhető. A gépkocsi fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges anyagok, szolgáltatások áfa levonására szintén a 125.§ ad lehetőséget.
2.Betegszállítási szolgáltatás
Ebben az esetben nem élhet sem a beszerzés, sem az autóval kapcsolatos kiadások áfa levonási jogával, mivel a betegszállítás a 85.§ alapján tárgyi mentességet élvez (feltéve, ha megfelel a "közszolgáltató 85.§ (4)-ben foglaltaknak). Ha mégsem teljesülnének a tárgyi mentesség feltételei, akkor a beszerzés áfa-ja a 124.§ alapján nem levonható, a gépkocsihoz beszerzett fenntartási anyagok áfa-ja sem, viszont az autóval kapcsolatos szolgáltatások 50%-a levonásba helyezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra