Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Bevett egyház, belső egyházi jogi személy továbbszámlázás áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Valcsi72 2020-05-24 16:46:17

Tisztelt Szakértő!

Szervezetünk gazdálkodási formája, bevett egyház elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személy. Szociális feladatokat ellátó intézmények fenntartójaként működünk. A vírushelyzetre való tekintettel a védőfelszereléseket a fenntartó vásárolta meg az intézményeknek, melyet most szeretne továbbszámlázni. Fő tevékenységi körünk, egyházi tevékenység, alanyi adómentesként.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a védő felszereléseket továbbszámlázzuk a fenntartásunk alatt , önállóan gazdálkodó és működő intézményeinknek milyen áfával tesszük meg.

Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-25 15:37:44

Ha valóban alanyi mentességet választottak a tárgyi mentes tevékenységük mellett, akkor a továbbszámlázás az alanyi mentességükre hivatkozva adómentes lesz. Ugyanakkor ha csak tárgyi mentes tevékenységet végeznek és így is jelentkeztek be, akkor az értékesítés áfa köteles lesz, de élhetnek a beszerzés áfa-jának levonási jogával is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Valcsi72 2020-05-25 15:41:56

Köszönöm a választ. Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy alanyi adómentességet is választottunk, de ha jól gondolom a 12 M Ft-os értékhatárt ha átlépjük a továbbszámlázás tekintetében akkor áfa alanyokká válunk? A beszerzések áfája abban az esetben meddig levonható visszamenőlegesen?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra