Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

BIREG


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Majna 2021-01-04 14:03:50

BIREG

Tisztelt Szakértő! 2021. 01. 01-jétől (egy hónap türelmi idővel) bevezetésre kerül a fuvarozással kapcsolatban a BIREG – előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer. Kikre fog vonatkozni a regisztráció, illetve a lejelentési kötelezettség? Saját fuvarnál is regisztrálni kell, vagy csak a fuvarozó cégeket érinti? Belföldi és külföldről jövő fuvarokat egyaránt jelenteni kell? Az EKAER mellett (ahol a jelentendő termékek körét jelentősen csökkentették, de azért valamennyi maradt), párhuzamosan lesz még egy fuvarjelentési kötelezettség? Tudna ezzel kapcsolatban részletes tájékoztatást adni? Ugyan még várható szabály ezzel kapcsolatban, de jó lenne tudni, mire készüljünk. Köszönettel.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-04 18:35:52

Nem vagyok túl topos a témában (azaz részletes tájékoztatásról alapos ismeret hiányában szó sem lehet), de ha jól bogarásztam össze az infókat, akkor csak a fuvarozókat érinti, a saját áru fuvarozását nem. Csak a nemzetközi szállításra vonatkozik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Magnet Kft 2021-01-13 08:34:15

Kedves Attila!
Ezt 2020.évi 298. számú közlönyből vettem:
"26 § A 261/2011. (XII.7.) Korm. rendelet 4/A. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: A magyarországi felrakás helyén a feladó, a magyarországi lerakás helyén a címzett a CEMT engedély részét képező fuvarnaplóra vagy a 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott engedélyre rávezeti a felrakás és a lerakás helyét, idejét, valamint az árutovábbítási feladatot végző tehergépjármű kilométeróra állását és ellátja a fel- vagy lerakóhely bélyegzőjével. Ezt követően a feladó, vagy a címzett a fuvarnaplóról vagy az engedélyről fénymásolatot készít, és azt a magyarországi felrakás vagy lerakás helyén vagy a címzett telephelyén a fuvarlevélhez csatoltan egy évig megőrzi, valamint a hatóság kérésére bemutatja (engedélykezelés)."
A kérdésem, hogy most tényleg az EKÁER "könnyítése" után, azt várják a magyar vevőtől és eladótól, hogy minden nemzetközi szállítást végző kamion km óra állását ellenőrizze, felvezesse és rögzítse a felrakás helyét, idejét, valamint fényképet készítsen a menetlevélről?
Előre is köszönöm válaszát

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-13 19:20:44

Ebben az országban? Bármit előírhatnak, amit mi jó alattvaló módjára egy kicsit duzzogva ugyan, de mindig teljesítünk...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra