Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Bírósági letét


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

abelne 2020-05-26 15:52:11

Tisztelt Szakértő!
Ügyfelem XY gazd.társaság ingatlantulajdonával zálogkötelezettséget vállalt Z gazd.társaság bankhiteléért.Z kft nem fizetett, s a zálogkötelezett nem tudott azonnal helytállni adós helyett, így a bank eladta a követelését követeléskezelő cégnek.XY cég felajánlotta a zálogjogosultnak a tartozás kiegyenlítését, de az 50 %-al magasabb összeget követelt és az XY ingatlanát megkísérelte eladni XY cég bírósághoz fordult, jogerős itélet született, mely szerint az eladást semmissé nyilvánították.Ezzel párhuzamosan XY kft először ügyvédi, majd bírósági letétbe helyezte helyezte az általa jogosnak vélt összeget, mely az ingatlan forgalomképessé tételéhez szükséges.
Kérdés: a bírósági letétbe helyezett összeget hol kell szerepeltetni a kft könyveibe? Mit jelent a nyilvántartásban az a tény, hogy az elfogadott bírósági letét teljesítettnek minősül. Ez a ráfordítás azért merült fel, hogy az ingatlant az XY kft ne veszítse el, hanem forgalomképessé tegye.
Az esetleges értékesítésnél figyelembe lehet-e venni ráfordításként, ugyanis a bírósági letétet már nem fogja visszakapni a cég.Hogyan érinti ez az adókötelezettséget.
Nagyon köszönöm a választ.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-26 19:58:14

Bár a polgárjogi peres részében nem vagyok jártas, de észszerűen amíg nincs végső döntés az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatban, addig a letétként megfizetett összeget XY-nak követelésként kell nyilvántartania.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra