Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Bt tárgyieszköz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

noribaba 2021-02-14 22:33:10

Kedves Attila !
Egy Bt- székhelye a beltag lakása.
A Bt légkondit vásárol a lakásba, ez milyen mértékben számolható el költségként a Bt-ben, és mi történik az áfával . ( áfakörös BT)
Köszönöm előre is:)

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-16 05:44:56

Az egyébként lakás céljára szolgáló ingatlanban indokolt kijelölni egy meghatározott területet, amit a vállalkozás használ. Ha a vásárolt légkondi kifejezetten ezt a részt hűti/fűti, akkor elismert ráfordításnak minősül, az áfa-ja az általános szabályok (120.§) alapján helyezhető levonásba. Ha nincs ilyen kijelölt ingatlanrész, vagy a légkondi nemcsak ezt a helyet látja el, akkor -tanácsom szerint- ne vigyék be a vállalkozásba, ne vonjanak áfa-t, mert kutya sok bonyodalommal jár...
papattila

Szakértői hozzászólás

noribaba 2021-02-16 08:13:58

Kedves Attila !
Köszönöm ...én is ezt tenném, de ha a vállalkozó ragaszkodik hozzá, akkor az alábbi szabály vonatkozhat rá ?

"Nem kizárólag üzemi célú eszközök értékcsökkenési leírása átalányamortizációval

A törvény külön lehetőségeket biztosít azon eszközök értékcsökkenésének elszámolására, melyek kizárólag üzemi célt szolgálnak, és más szabályokat alkot azon eszközökre, melyek az üzemi célon kívül egyéb célokra is használatra kerülnek. Ez utóbbi esetben fontos külön választani a tárgyi eszközöket és a nem anyagi javakat, ugyanis azon nem anyagi javak után, melyek nem kizárólag üzemi célt szolgálnak, értékcsökkenés egyáltalán nem számolható el ellenben azon tárgyi eszközökkel (saját tulajdonú gép, berendezés, felszerelés esetén, a személygépkocsi kivételével), melyek szintén nem kizárólag üzemi célt szolgálnak. Esetükben az értékcsökkenés átalányban vehető figyelembe.

Az átalányamortizáció összege nem lehet több az éves bevétel 1%-ánál és ezen belül is ezen eszközök nyilvántartásban szereplő értékének 50%-ánál. Egy adott, nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló eszköz értéke alapján csak egyszer vehető figyelembe ez az átalány, mégpedig a használatbavétel évében."

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-16 18:44:53

Ezt melyik törvény alapján idézi Ön vagy az ügyfele?
papattila

Szakértői hozzászólás

noribaba 2021-02-16 22:44:07

Nav oldalán található , egyéni vállalkozó jövedelemének megállapítása kapcsán.
Azért kérdeztem , esetleg Bt-. ben ez alkalmazható-e?

"Az_onallo_tevekenyseg_es_az_onallo_tevekenysegbol_szarmazo_jovedelem.pdf"

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra