Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bt. eladása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gogazkft97 2019-10-10 09:23:12

Ügyfeleim ketten tulajdonosai egy Bt-nek. Úgy döntöttek, hogy eladják a társaságot. Jól gondolom-e: 1.) Meg kell állapítani az üzletrészek piaci értékét ( ez lehet majd az eladási ár is), mely a saját tőke arányos része. 2.) Ebből le kell vonni az alapításkor befizetett jegyzett tőke arányos összegét( ez a szerzéskori érték).3.) E két tétel különbözete a tulajdonosoknál árfolyamnyereségként fog adózni.( 15%szja+17,5% szocho , melynek alapja 3 576 E ft-ig veendő figyelembe )4.) Mi a helyzet az eladói oldal szempontjából, ha a vevő kevesebb vételárat kínál, mint az így kiszámított piaci érték?
Van-e még valami amire oda kell figyelni? :)
Köszönöm: Móni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-10 12:49:46

Kedves Móni,
Tökéletes a gondolatmeneted. Nincs adójogi/számviteli következménye, ha a piaci érték alatt történik az eladás. Az új tulajdonosnak a vételár lesz az adózott szerzési értéke, egy esetleges továbbértékesítéskor ezt veheti majd adózott befektetésnek.
pattila

Szakértői hozzászólás

gogazkft97 2019-10-11 07:45:27

Attila, nagyon szépen köszönöm! Móni

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra