Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

BT-kültag jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

deak555 2019-10-28 14:59:23

Tisztelt Szakértő!
BT társasági szerződést módosított. A kültag is ügyvezető lett munkaviszonyba!
Módosítás előtt a kültag 4 órába munkaviszonyban dolgozott (kőfaragóként) a társaságba!
Most is maradna kőfaragóként a régi munkaviszonya 4 órába , de lesz neki egy újabb munkaviszonya a vezető állásra. Ez lehet ugye akár 2 órás is?

Ugyan társas vállalkozó lett az ügyvetetés miatt, de az munkaviszonyos! (és a törvénybe nincs meghatározva, hogy ezt mekkora óraszámban kell végezni)
a személyes közreműködése tekintetében szintén munkaviszonyos 4 órában.Mivel BT kültagja ezért vonatkozik rá a minimum járulékfizetés? Vagy valamelyik munkaviszonyát fel kellene emelni minimum heti 36 órát elérőre?

Köszönöm
Dica

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-29 05:18:14

Kedves Dica,
Jóllehet a jogszabály kifejezetten nem tiltja azonos felek közt az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokat, mégis én azt gondolom, hogy egyszerűbb (és munkajogilag biztonságosabb, védhetőbb), ha egyetlen munkaszerződésbe foglalják a feladatokat (személyes közreműködés+ügyvezetés). A lényegi válaszom, hogy a kérdésbeli helyzetben valóban nem áll fenn a minimum járulékfizetési kötelezettség, mivel a kültag nem minősül társas vállalkozónak a fennálló munkaviszonya miatt (ami persze lehet akár részmunkaidős is).
papattila

Szakértői hozzászólás

deak555 2019-10-29 07:47:37

Kedves Papp Attila!
Köszönöm válaszát!
Egy kis technikai kérdés is felmerült bennem, mivel eddig kőfaragói munkaszerződése volt az illetőnek a személyes közreműködése tekintetében és most kiegészülne ügyvezetéssel is és magasabb bért kapna több óraszámmal, akkor a 1908-as bevallásba csak egy FEOR szám fog szerepelni és a jogviszony kezdet is az eredeti lenne a 19T1041-es alapján. ez meg nem állja meg a helyét! Véleményem szerint a módosítástól egy új jogviszony jön létre vezetői bérrel, óraszámmal és van egy régebben fennálló munkajogviszonya.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-29 08:09:07

Mint ahogy a korábbi válaszomban is írtam, a jogszabály (Mt.) nem zárja ki a kettős (illetve többes) munkaviszony fenntartását ugyanazon felek közt. Tehát ha Ön ezt praktikusabbnak véli, vagy mindkét feor-t szükségesnek tartja megjeleníteni a biztosítási jogviszonyban (1041) és ezzel egyezően a járulékbevallásokban, akkor tegye ezt. Az én ajánlásom egy jogviszonyról (munkaviszonyról) szól, melyben a meghatározó feor-t kell megjelölni (bejelenteni), ami nem zárja ki, hogy a munkaszerződésben meghatározott másodlagos tevékenységét szabályosan ne gyakorolhatná.
papattila

Szakértői hozzászólás

deak555 2019-10-29 12:44:20

Kedves Papp Attila!
Az Mt 211§-a alapján a vezető további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet. Ez viszont kizárja a kettős munkaviszony fenntartását ?
Gondolom ezért javasolta az egy szerződésben való megoldást.
Köszönöm segítségét!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-29 13:04:53

Valójában nem erre gondoltam, csupán az egyszerűség miatt tanácsoltam. Egyébiránt a 211.§ előírását a 213.§ feloldja, ha a felek megállapodást kötnek, ez saját cég esetében kézenfekvő.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra