Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Bt vagyoni betét változtatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

orszag77 2023-02-15 05:04:05

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdésben kérném a segítségét:

Egy bt. 2023-ban úgy módosította társasági szerződését, hogy az eddigi 80-20 %-os beltag-kültag (testvérek) arányt 99-1 %-ra változtatta. A kültag a vagyoni betétjének 19 %-át névértéken értékesítette a beltagnak. A társasági szerződésben az is szabályozásra került, hogy a nyereségből való részesedés és a veszteség viselésének mértéke az eddig „megtermelt” részre is 99-1%-ban oszlik meg. A bt. 50 eFt jegyzett tőkével és 61.365 eFt eredménytartalékkal rendelkezik az adás-vétel időpontjában. A saját tőkében más tőkeelem nincs, a bt. nem ingatlanvagyonnal rendelkező társaság, mivel a benne lévő ingatlan értéke nem több mint a mérlegben kimutatott eszközök értékének 75%-a. Az eredménytartalékból az „ellenérték” nélkül megkapott 19% után adó vagy illeték kötelezettség felmerül-e a magánszemélyeknél? A vagyoni betét megszerzőjének a VBBA jelű nyomtatványt be kell-e adnia?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Rókáné Ország Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-16 05:50:22

Kedves Szilvia,
Nem keletkezik egyik magánszemélynél sem adó-, sem illetékfizetési kötelezettség. Bejelentési kötelezettség se keletkezik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra