Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Cég eladása tagi kölcsönnel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2020-07-02 18:55:21

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem veszteséges szoláriumszalont működtet, jelentős összegű tagi kölcsön (40 M Ft) van a cégben, emellett 3 M Ft-os törzstőke és negatív saját tőke. A teljes céget el szeretné adni, amire lenne egy potenciális vevője.

Kérdésem az, hogy mi lesz a tagi kölcsön sorsa az adás-vétel után? Nyilván az adás-vétel után az új vevő nem szeretne 40 M FT-tal tartozni a régi tulajdonosnak.

Szóba került a tagi kölcsön elengedése, de tudomásom szerint ez jelentős illeték-kötelezettséget vonna maga után (18%). Megoldás lehet-e egy ázsiós tőkeemelés a tagi kölcsön terhére

Hogyan lehetne az adás-vételt a lehető legtisztábban és legköltséghatékonyabban véghez vinni?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-04 06:49:20

Ha nem akarják az elengedést választani, akkor a kézenfekvő megoldás, hogy a tagi kölcsönből annyit bevisznek a saját tőkébe (minimális JT emelés és TT), hogy a saját tőke megfelelő legyen. Ezt követően az új tulajdonos megveszi az üzletrészt névértéken (a megemelt JT) és a megmaradt tagi kölcsönt szintén névértéken (ettől az időponttól a cég az új tulajdonosnak fog tartozni).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra