Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Cégautóadó fizetési kötelezettség megállapítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szucsjozsef 2021-12-01 11:27:39

Tisztelt Szakértő!

Könyvelőként segítségét szeretném kérni az alábbiakban:
Egy egyéni vállalkozó ügyfelünk vásárolt egy 3500 kilogramm megengedett összsúlyú, vezetővel együtt 8 fő szállítására alkalmas vegyes használatú járművet, melynek a számlán szereplő VTSZ száma 8704.
A VTSZ szám alapján áruszállító gépjármű, ennek értelmében az áfát levonásba helyeztük.
A felmerülő kérdés, hogy a jármű az SZJA törvény értelmében személykocsinak minősül -e vagy sem, illetve, hogy vonatkozik-e rá cégautóadó fizetési kötelezettség?
A jármű forgalmi engedélyében Jármű kategóriaként M1 szerepel. A személygépjármű fogalmi meghatározása során erre figyelnünk kell-e vagy ez nincs befolyással a cégautóadó fizetési kötelezettség meghatározása során?
Az SZJA törvény szerint egyértelműen definiálva van a személygépjármű fogalma, illetve, hogy a 2500 kilogramm alatti vegyes használatú gépjármű minden esetben szermélygépjármű. Arra vonatkozó egyértelmű leírást azonban nem találtam, hogy mi a helyzet a 2500 kilogramm feletti, de a 3500 kilogrammot meg nem haladó gépjárművekkel?
A zavart számomra az okozta, hogy a NAV-os tájékoztatóban – arra vonatkozóan, hogy milyen járművekre vonatkozhat a cégautóadó – az alábbiakat találtam:
Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2 500 kilogrammot meg nem haladó együttes tömegű gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi) is, amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel, egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér. Ide kell érteni azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor. Az előzőek alapján tehát a vezetővel együtt több mint nyolc fő szállítására alkalmas (mikrobusz, transzporter, autóbusz), valamint a 2 500 kilogrammot meghaladó együttes tömegű, vegyes használatú tehergépjárművek nem számítanak személygépkocsinak.
Utolsó bekezdés értelmezésében nem tudtam eldönteni, hogy a két feltételt együttesen vagy külön-külön kell értelmeznem.
Köszönöm szépen a segítséget előre is!

Szűcs József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-02 05:49:13

Kedves József,
A cégautóadóban releváns fogalom az Szja tv. 3.§ 45.pontjában található. Ennek két törvényi tényállása van: 1. normál személygépkocsi (első mondat), 2. nagy rakodóterű személygépkocsi (második mondat). Ha elfogadjuk, hogy a vtsz besorolás helyes, akkor csak a 2.tényállás teljesülését kell vizsgálni. Ennek pedig a megengedett legnagyobb együttes tömeg miatt nem felel meg, következésképp az autó nem lesz cégautóadó-köteles. Ezt erősíti meg a 2000/37.Adózási kérdésre adott válasz is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra