Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Cégkapu


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

frezia 2023-01-08 12:51:21

Tisztelt Szakértő! Adott egy Kft(2 fő magánszemély, férj és feleség) A férj 80%os, a feleség 20%-os tulajdonos. A férj egyedüli ügyvezető volt, aki önállóan intézte a cég ügyeit és önállóan jegyezte a céget. Sajnos a közel múltban váratlanul elhunyt. A cégkapun egyedül ő volt regisztrálva a tárasaság nevében, a NAV.-nak történő bevallások az ő felhasználói neve és jelszava alatt kerültek beadásra, A jogosultsága várhatóan erre vonatkozóan meg fog szűnni. Hogyan tovább a bevallások beadásával kapcsolatosan? A hagyatéki eljárás lebonyolítása hosszú időt vesz igénybe,, amikor is az örökös várhatóan (egyik gyermeke) folytatja a cég működését. Hogyan tovább ebben az átmeneti időben a bevallások beadását illetően? Tanácsát szeretném kérni, hogy mit tehet a könyvelő ebben a helyzetben? Van e ezzel kapcsolatosan a cégnek bejelentéséi kötelezettsége a NAV felé.Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-09 08:28:43

A magánszemély halálát mindenképp indokolt jelezni a NAV-nak, hiszen a NAV fogja az adóbevallását elkészíteni. Ismereteim szerint ilyenkor van egy olyan cégjogi lehetőség, hogy az örökös(ök) személyének véglegessé válásáig az egyedüli tag saját döntésén alapulva ügyvezetővé válhat (ehhez persze ügyvédi közbenjárás kell), így automatikusan megkapja a képviseleti jogosultságot. Addig, amíg ez nem rendeződik, érdemes egy tájékoztatást adni a NAV-nak, hogy véletlenül se legyen bírság az esetleges bevallási késedelemből.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra