Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Covid19


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tamasinet 2020-06-04 07:12:15

Tisztelt Szakértő!
Adott cég a Korona vírus miatt néhány dolgozóját csak 4 illetve 6 órában tudta foglalkoztatni. Beadta a cég és dolgozói a kérelmet, a a kieső idő 70%-ának állami támogatására. A járulékkedvezményekről is rendelkező 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletet módosító 97/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet (megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 71., április 10-ei számában) megjelenését cégünk a kérelem beadásakor úgy ítélte meg, hogy nem vagyunk jogosultak a járulék kedvezményre. Elbizonytalanodtunk, hiszen a NAV szerint mindenképpen jogosultak vagyunk a kedvezményre. Véleményünk szerint a módosítás (97/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet) csak a tevékenységek bővítéséről szól, ezért nem érinti az eredeti 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben foglalt kedvezményes időszakot, miszerint március, április, május, június időszakra jár a kedvezmény. Egyik kérdésem, hogy jól gondoljuk-e, hogy márciusra is jár-e a járulék kedvezmény? Másik kérdésem, hogy ebben az esetben új kérelmet kell-e benyújtani a Kormányhivatalnak miszerint már a járulékokkal csökkentett márciusi nettó alapbér 50%-ról kell nyilatkoznunk? A harmadik kérdésem, hogy a családi kedvezményt a kérelem benyújtásakor, amikor meg kell adni a nettó bért, a nettóbérbe bele kell venni vagy sem? Segítségüket előre is köszönöm, üdvüzlettel, NMónika

Témanyitó hozzászólás

tamasinet 2020-06-05 06:13:27

Tisztelt Szakértő!
Merültek fel még kérdések a fentiekből kapcsolódóan. Összefoglalva: adott cég a COVID19 miatt csak 4 órában alkalmazza dolgozóit és kérelmet nyújtanak be 70% támogatásra és megállapodnak 30% fejlesztési időben és jogosultak járulékkedvezményre a Teáor besorolás miatt. Helyesen szeretnénk számítani a kifizetett járandóságot. A COVID előtt fizetett nettó bér 50%-ának a 70% állami támogatás, a bruttó bér 50%-ból levonja a munkáltató a 15% SZJA-t és a 4% TEBJ (max:7710 Ft), és a megmaradt összeget fizeti a munkavállalónak, a bruttó bér 50%-ának a 30%-ból levonja a munkáltató a 15% SZJA-t és a 4% TEBJ (max:7710 Ft), és a megmaradt összeget fizeti a munkavállalónak. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a cég jogosult a március hónapra is a járulék kedvezményre, abban az esetben a márciusi bért újra kell számfejteni, önellenőrizni kell a 08-as bevallást, és mivel más lesz a nettó bér, a kérelmet a támogatásra újra be kell adni. Azt szeretném meg kérdezni, hogy helyesnek vélik-e a levezetésünket, amennyiben nem kérem tisztelettel a helyes megoldás levezetését.
Köszönettel: NMónika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra