Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Családi gazdálkodó élethivatásszerűség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

noribaba 2018-10-01 13:49:09

Családi gazdálkodó élethivatásszerűségének számítása

Kedves Attila Az lenne a kérésem, hogy egy példán keresztül mutassák be, milyen módon kell kiszámítani, hogy egy családi gazdálkodó mikor minősül élethivatásszerű tevékenységet végzőnek? Csak a rájutó bevételt költséget kell figyelembe venni vagy az összes bevételt? A kormányrendeletben erre nincs utalás. Az összes jövedelem számításánál csak a bérjövedelmet kell hozzáadni, de mi van olyankor, ha egyéb nem önálló tevékenységből is van jövedelme (tagi jövedelem, tiszteletdíj, bérbeadásból származó jövedelem)? Arról sem rendelkezik, hogy a bérjövedelem esetén (mivel csak ezt nevesíti) a bruttó vagy a nettó jövedelmet kell érteni? Válaszát előre is köszönöm :)

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-01 17:01:18

Olvasatomban a vonatkozó korm.rendelet a családi gazdálkodóra írja elő a megfelelő arányt, azaz csak a rá jutó adatokat kell figyelembe venni. Mivel az 1.§ jövedelmet említ, így bérjövedelem esetén a nettó összeget kell bevonni a számításba. Mivel az 5.sz.melléklet kifejezetten csak a bérjövedelmet nevesíti, a kérdésben említett egyéb jövedelmeket nem indokolt figyelembe venni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra