Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Családi gazdaság kilépő tag


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth Edit 2020-03-30 12:59:16

Tisztelt Válaszadó!
1. Mezőgazdasági családi gazdaságunk 2019. október 21-ig 4 fővel működött. Ezen a napon 1 fő kilépett, ugyan aznap 1 fő be is lépett, melyről határozatot kaptam.
Helyesen gondolkodunk-e, ha az alábbiak szerint számolunk:
A kilépő tagnak október 21-ig az időarányos bevételt és kiadásokat osztanám 4 felé. A többi tagnál október 21- december 31. közötti időszakot is 4 felé osztanám az új belépő miatt. Így viszont az új tag csak az október 21-december 31. között keletkezett bevétel és kiadásból részesülne. (Családi gazdaságról szóló megállapodás nem tartalmaz különösebben egyedi felosztási módot: egyforma tételes költségelszámolást alkalmazunk!)
A jogszabály szerint új tag belépésénél viszont az év végén az összesített árbevételt kell osztani az év végi létszámmal.
Kérdésünk a meglévő és új tag elszámolása milyen módon helyes?

2. A családi gazdaság az egyösszegbeni elszámolást választja nagy értékű tárgyi eszköz beszerzésénél. Esetünkben október 1-én vásároltunk traktort 10 MFt értékben. Kérdésünk, hogy mivel a vásárlás okt. 1-én történt, a régi tag okt. 21-én lépett ki, elszámolható-e ez a kilépő tagnál költségként a teljes 1 főre eső arányos részt, 2,5mFt-ot , vagy az egyösszegbeni ÉCS-nél is idő-arányosítást kell alkalmazni ? Ha igen akkor melyik időszakra kell az arányosítást elvégezni (01.01-10.21) vagy (10.01.-10.21.) .
Avagy teljesen más ennek az elszámolási módja?

Válaszukat előre is megköszönve!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-30 16:41:36

1. A kilépő tag levezetésével egyetértek. Ami a belépő tagot illeti, rá ugyanannyit kell osztani, mint a bennmaradó tagokra.
2. Olvasatomban nincs helye az arányosításnak. Mivel az eszközt vélhetően október 21-ig használatba is vették és az egy összegű écs elszámolást választották, így ennek teljes összege beleszámít a kilépő tagra jutó bevétel/kiadás összegébe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra