Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Családi járulékkedvezmény érvényesítése az új rendelkezés szerint


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Viktigo 2020-03-28 17:04:29

Tisztelt Attila!

A kedvezményezetti körben számfejtett dolgozónak, ha csak szja-t és 4% egbiztet vonunk max 7710 FT, igénybe veheti e a családi járulékkedvezményt ezen időszakban a max 7710 FT erejéig?
Köszönettel: Nagy Viktória

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2020-03-28 22:44:51

A Tbj. 51.§ (3) bekezdése szerint a foglalkoztató a családi járulékkedvezmény havi összegét úgy érvényesíti, hogy az annak megfelelő összeget

a) természetbeni egészségbiztosítási járulékként, vagy

b) ha a természetbeni egészségbiztosítási járulék nem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre pénzbeli egészségbiztosítási járulékként, vagy

c) ha a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék sem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre nyugdíjjárulékként

nem vonja le, és nem fizeti meg az állami adóhatóságnak. A családi járulékkedvezmény havi összegét a foglalkoztató az Art. szerinti havi adó- és járulékbevallásban vallja be.

A Kormány 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

A két rendelkezést összevetve vélemény szerint a családi járulékkedvezmény - amennyiben ennek egyéb feltételei fennállnak - március hónaptól úgy érvényesíthető, hogy a foglalkoztatónak a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget nem kell levonnia. Erre nincs kizáró rendelkezés.

Szakértői hozzászólás

Viktigo 2020-04-01 12:05:58

köszönöm szépen :)

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra