Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

CSED melletti egyéni vállakozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2019-11-29 17:49:06

Tisztelt Szakértő,

Kérem erősítsen meg abban, hogy egy katás egyéni vállalkozónak nem feltétlenül kell szüneteltetnie a vállalkozását ahhoz, hogy jogosult legyen a CSED-re, amennyiben erre az időszakra felvesz egy alkalmazottat, aki gyakorlatilag a jövedelemszerző tevékenységet végzi helyette?

Ebben az esetben tehát nem kell szüneteltetnie a vállalkozást, ugyanúgy kötelezett a havi 50 ezer Ft-os kata megfizetésére, az évi 12 M Ft-os kerete is megmarad, és a CSED-et is folyósítják számára? Az alkalmazott elláthatja részmunkaidőben is a tevékenységet?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-30 15:35:56

1. Meg van erősítve: ha alkalmazott útján fejti ki a vállalkozói tevékenységét, akkor még bevétele is lehet CSED alatt.
2. Nem egészen. Jóllehet a Katv. 8.§ (9)-(10) bekezdéseinek nyelvtani értelmezéséből számomra az olvasható ki, hogy a tételes adó meg nem fizetése az említett időszak(ok) alatt csak egy lehetőség (a "nem kell megfizetni" kifejezés nem egyenlő a "nem lehet"-tel), de ha megfizeti a tételes adót (hogy legyen adózott kerete), akkor félő, hogy a NAV úgy értelmezi, hogy azért fizeti, mert megvalósul a személyes közreműködése és megvonják a babás ellátást, szóval végenélküli magyarázkodásba torkollik az ügy...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra