Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Cukrászda kedvezményes áfakulcs


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

4 Negyed Kft 2023-03-16 20:48:51

Tisztelt Pap Attila. Még mindig nem teljesen tiszta a fejemben ez a cukrászda áfa. A NAV állásfoglalásai, a az áfa törvény, és google után szeretnék pontot tenni a cukrászda kedvezményes áfa kulcs használatának kérdésében. Ezért Önhöz fordulok. A kft egy kis cukrászda. TEAOR 5610, 5629, 5630 számokkal működik. . TEAOR 1071 Kenyér Friss Pékáru Gyártási tevékenységet is végez. Édes-, sós süteményeket, tortákat, bon-bonokat, kávét, limonádét stb.. helyben készíti. . Sok esetben más kávézóknak, vendéglátóhelyeknek is készít rendelésre süteményeket. Az üzletben van lehetőség helyben fogyasztásra, az üzlet előtt. is. (asztalok székek szalvéta stb...) Helyesen számlázz , helyesen üti be a pénztárgépbe:
1. helyben fogyasztott termékeket és a helyben készített alkoholmentes italokat (kávé, kakaó, limonádé stb...) 5% adókulcs
2. elvitelre, kiszállításra kért (háztartásoknak, és más adóalanyoknak megrendelésre) kevesebb mint 20% hústartalmú, túlnyomórészt lisztből készült sós-, édes süteményeket, tortákat 18% adókulccsal. A csomagolással egyetemben. Tehát a csomagoló anyagra nem használ külön gyűjtőn 27%-ot. Egyes esetekben a szállítási díjat is számlázza 27%kulccsal.
3. helyben, vagy nem helyben fogyasztott üveges, dobozos üdítők 27% adókulcs (késztermékek)
5. Glutén-, laktóz-, cukor és/vagy minden mentes süteményeket sós-édes egyaránt milyen kulccsal helyes számlázni? helyben fogyasztás esetén szerintem marad az 5% mert a szolgáltatás kedvezményes, de ha kiszállításra, elvitelre kérik a mentes termékeket akkor 27%, mivel nem tartalmaz lisztet?
6. Fagylaltot ha maga készíti és helyben fogyasztják tölcsérrel, vagy tálkával de leülnek szándékuk szerint akkor 5%, ha a vásárló a szándéka szerint elviszi akkor 27%?
7. Ha nem maga készíti a fagylaltot, hanem veszi és azt árusítja akkor a helyzet ugyanaz? helyben 5%, elviszi 27%? vagy ez esetben a helyben is 27%?
Előre is hálás köszönetem, üdvözlet: SZilvi.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-17 05:35:34

Kedves Szilvi,
1. Igen.
2. Igen, a szállítás, csomagolás járulékos ügyletként osztja a termék áfa-jogi sorsát.
3. Igen.
4. (Önnél 5.) Igen, a "mindenmentes" tartalomnak nincs jelentősége a helyes áfa kulcs meghatározása során.
6. Igen.
7. Helyben 5%, elvitelre 27%.
papattila

Szakértői hozzászólás

4 Negyed Kft 2023-03-17 08:39:19

Kedves Pap Attila,
Köszönöm szépen!
üdv Beke Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra