Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Edzőterem építés áfája.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csiszi64 2020-10-27 14:10:38

Tisztelt Adószakértő!
Társaságunk székhelyén lévő irodaházat emeletráépítéssel bővítette.A bővítés során irodák , tárgyalóterem, edzőterem került kialakításra. Ehhez építési engedély kellett. A munkálatokhoz az anyagot a társaság biztosította, a kivitelezés külső vállalkozó bevonásával történt.A munkálatok során az áfa levonásra került. A beszerzések során a számlák nem kerültek megbontásra, hogy mennyi az edzőterem beruházási értéke.A társaság az edzőtermet térítésmentesen biztosítja a dolgozók részére. Mivel ingyenes szolgáltatásnyújtás , helyes-e ha a használatbavételkor
állapítom meg a fizetendő áfát, ami az edzőterem kialakításához merült fel? Milyen mutatószámok alapján tudjuk elkülöníteni az edzőteremre eső ráfordításokat?
- Az edzőterem után számolhatok el értékcsökkenést?
- Van-e adóalap növelő tétel?
- Az edzőterembe vásárolt eszközök után az áfa nem került levonásra, értékcsökkenést számolhatok-e utánuk, van adóalap növelő tétel?
Köszönöm szíves válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-28 11:21:15

- Értelmezésem szerint, ha már az építkezéskor tudott volt, hogy ingyenes használatú edzőterem lesz, akkor az áfa a 120.§ alapján nem helyezhető levonásba. A bejövő áfa-k megbontása a beruházó feladata még akkor is, ha a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Csiszi64 2020-10-28 16:20:09

Köszönöm szépen a választ. Ha az edzőterem használata a dolgozók részére ingyenes, idegenek felé bérleti díj kerül felszámításra, akkor is már az építkezés folyamán meg kell bontanom a számlák áfa tartalmát? Van lehetőség, hogy a használatbavételkor kerüljön megfizetésre.?

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra