Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egészségügyi szolgáltatás áfa mentessége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

drkormoczi 2020-05-26 09:46:53

Tisztelt Szakértő Úr!

Az áfa tv 86. § (1) bek. szerinti tárgyi adómentes szolgáltatás értelmezésében kérnénk iránymutatásukat:

Az áfa tv. nevezett rendelkezése szerint mentes az adó alól:
az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi - ideértve természetgyógyászatot is - tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít;

Nevezett társaság pszichológiai tanácsadást kíván nyújtani (a nem egészségügyi szolgáltatásként végzett mentálegészségügyi ellátás) magánszemélyek részére interneten keresztül, mely úgy valósul meg, hogy az ügyfél beregisztrál a felületre, kreditet vásárol, időpontot foglal és igénybe veszi a rögzített időpontban a szolgáltatást. Az ügyfél a társasággal kerül jogviszonyba és a társaságtól kap számlát.

A társaság jelentős számú pszichológussal áll megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban, akik meghatározott időpontokban rendelkezésre állnak és közvetlenül ők nyújtják a szolgáltatást az ügyfél részére.

A pszichológusok a társasággal vállalkozóként óradíj összesítéssel számlát nyújtanak be a társaság részére vagy egyéb megbízási jogviszonyban történik a részükre a kifizetés a járulékok megfizetésével és az adók levonásával.

Kérdésként merült fel, hogy alkalmazható-e a 8690 - Egyéb humán-egészségügyi ellátás teáor kód alatti tevékenység felvétele és ez alapján az áfa mentes számlakiállítás a végső fogyasztó felé, mint a nem egészségügyi szolgáltatást végző társaság részéről, azaz tárgyi adómentes-e a nevezett szolgáltatás?

Hasonló tevékenységet végző társaságok egyéb humán-egészségügyi szolgáltatásként (nem egészségügyi) szolgáltatásról adnak számlát, mint párterápia, családterápia, válásterápia, mediáció, pszichológiai tanácsadás, amelyek szintén ezt a tevékenységi kört ölelik fel.

A pszichológus egyéni vállalkozók KSH szakmakódja alapján ide tartozik a szolgáltatásnyújtásuk:
https://evok.hu/tevekenyseg/869007/mental-egeszsegugyi-ellatas-nem-egeszsegugyi/
869007 - Mentál-egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként)
2545 egyéni vállalkozó tevékenységi körébe tartozik.
Ebbe a tételbe tartozik:
- a nem egészségügyi szolgáltatásként végzett mentálegészségügyi ellátás, mint pl.:
- pszichoanalitikusok, pszichológusok és pszichoterapeuták
- a mentálhigiénés tanácsadás, amennyiben nem egészségügyi szolgáltatásként végzi
- a metafizikai pszichoterapeuta
- a telefonos lelkisegélyszolgálat, preventív tevékenységek az egészségfejlesztés és mentálhigiéne területén
- a szülő-csecsemő-kisgyermek konzulensi tevékenység, amely alkalmas a koragyermekkori érzelem- és viselkedésszabályozási, valamint kapcsolati nehézségek időbeni felismerése, ezirányú intervenciók speciális alkalmazására
- a családterapeuta Azok a mentálhigiénés ellátásban dolgozó szakemberek tartoznak ide, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel (pl.: pszichológus, művészetterápeuta, állat asszisztált terápeuta)

A fogyasztó részére kiállított számlán meg kell jelölni, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz a számla?

Ha a társaság számlát fogad be a pszichológusoktól, akkor szintén ezen a szakmakódon és tevékenységi körön keresztül teheti meg?

A társaság nem ÁNTSZ engedélyhez kötött egészségügyi betegellátást végez.

köszönettel:
Kovács Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-26 18:27:06

Kedves Péter,
Szerény egészségügyi ismereteim alapján úgy gondolom, hogy a leírtak alapján a 8690 teáor szám alá sorolandó a tevékenység. Mivel az Áfa tv. 85.§ (3)b) pontja nem ír elő konkrét jogviszonyt a szakmai képesítéssel rendelkező magánszemély és a szolgáltatást nyújtó között, ezért a megbízási/vállalkozási jogviszony is teljesíti a törvényhelyen említett "szervezet javára tevékenykedők között" feltételt, így a szolgáltatás tárgyi mentesen számlázandó (a beszámlázó is ennek alapján számláz adómentesen). A számlán szerepelnie kell a közvetítés tényének.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra