Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egyéni Ügyvéd egyéb gazdasági tevékenysége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szkati89 2023-06-06 16:14:57

Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017 évi LXXVIII törvény szerinti egyéni ügyvéd egyéb gazdasági tevékenységet is szeretne folytatni. Szerintem a fenti törvény 23§(1) bekezdése alapján egyéni vállalkozóként nem, csak adószámmal rendelkező magánszemélyként végezheti az egyéb tevékenységet.
Mindkét tevékenység áfa hatálya alá tartozik, a tevékenységeket áfa alanyként végzi az adózó.
Ha jól gondolom, és nem egyéni vállalkozóként végezhet egyéb tevékenységet, akkor lenne még egy érdekes kérdés. A szóban forgó ügyvéd a saját teljes neve helyett választott, bejelentett egy rövidebb (nem minden keresztnevet tartalmazó) ügyvédi nevet. Jelen pillanatban ezt használja, ez van az ügyvédi igazolványában, így ez szerepel minden (kimenő és beérkező) számláján is.
Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy megkülönböztethető a két tevékenység úgy, hogy az Ügyvédi tevékenységhez kapcsolódó számlákon a rövidebb Ügyvédi név, míg az egyéb tevékenységhez kapcsolódó számlákon a magánszemély teljes neve szerepel.
A megkülönböztetésre az adózói/adózási mód különbözősége miatt lenne szükség, azonban áfa bevallás beadása időszakonként csak egy lehetséges. Azaz a kimenő és beérkező számlák együttes bevallását kell biztosítani.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-06-07 05:24:44

Nem értek egyet az alapfeltevésével, miszerint csak egyéni vállalkozóként nem végezhet egyéb gazdasági tevékenységet, adószámos magánszemélyként viszont igen. A hivatkozott [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra