Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni váll. ingatlan vásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nyufi 2022-05-15 15:41:48

Kedves Attila !
Egyéni vállalkozó vásárolt egy kis büfét.( 3 000 eft ) Adásvételin az ingatlan árába belevették az ingatlanban lévő felszerelést is. " az üzlethelyiséget az alábbi tárgyakkal adja birtokba" : felsorolás : eszközök típusa, mennyisége, de nem határozták meg külön-külön az eszközök összegét.
Az összes eszköz a piaci ára alapján kisértékű volt ( grillsütő, mikrohullámú olajsütő, stb.). Kérdésem :
a.) van-e valami mód arra, hogy meghatározzuk az eszközök értékét piaci áron és így számoljuk el költségként ?
b.) vagy mivel nincs külön részletezve az eszközök összege, ezért egynek kell tekinteni az ingatlan értékével és csak az ingatlanra érvényes ért.csökk. kulccsal számolhatok el mindent ?
a.) példa: össz. érték: 3 000 eft, eszközök piaci áron összesen 250 eft , így ingatlan értéke 2 750 eft. Tehát eszközök kisértékű ért.csökk, 2 750 eft pedig az ingatlant pedig écs kulccsal csökkentjük.
b.) ingatlan écs kulccsal számolok a teljes 3 000 eft-ra
Köszönöm segítségét. Üdv. P.Edit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-16 19:43:57

Kedves Edit,
Nem lehet egyben kezelni a megvásárolt tárgyi eszközöket. Az eszköz nyilvántartásba tételesen kell felvenni az eszközöket, önálló értékkel és leírási kulccsal. A legkézenfekvőbb az lenne, ha az adásvételi szerződéshez írnának egy kiegészítést a 3 milliós vételár megbontásáról.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra