Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Egyéni vállalkozásból egyszemélyes KFT


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bagocsalad 2020-01-20 14:25:05

Tisztelt szakértő !

Egy egyéni vállalkozás közvetlenül egyszemélyes KFT-vé alakul.
Adott egy ingatlan amely az egyéni vállalkozó mint magánszemély tulajdonában van. Ezt az ingatlant használta az egyéni vállalkozás az elmúlt 30 évben kizárólagosan a vállalkozás tevékenységéhez.
Több esetben felújítást, bővítést végzett rajta a vállalkozás az áfát minden esetben levonta.
A KFT-be ezt az ingatlant nem viszi be a vállalkozó.
Kérdésem, hogy mi történik a megelőző években levont áfával, melyet összegszerűen már meg sem tudunk határozni. Kell e a KFT-ben az ingatlan után korrekciót végezni a levont áfa után, és mi alapján, ha nem ismerjük a levont áfa összegét.

Válaszát előre is köszönöm:

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-20 16:26:09

A Kft-ben semmiképp, mivel nem viszik be (nem is nagyon tehetné, mivel csak a felújítás-bővítés szerepelhet az ev tárgyi eszköz nyilvántartásában, az "osztott bevitel" pedig szerintem aggályos lenne). Ugyanakkor az egyéni vállalkozó utolsó áfa bevallásában foglalkozni kell az áfa korrekcióval. Értelmezésem szerint a fizetendő áfa alapja a felújítás-bővítés átalakuláskori piaci értéke lesz (Áfa tv. 68.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra