Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozásból ŐCSG tagja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Umanitbt 2021-01-16 17:12:44

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem, hogy ha adott egy általános ÁFA szabályok szerint (ÁFA-körös) működő, mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki főtevékenységének megtartja a termékek feldolgozását, de a mezőgazdasági tevékenységeire kiváltja az őstermelést, akkor hogyan kell a folyamatban lévő termelés tekintetében a költségeket és a bevételeket kezelni?
Ha már el vannak vetve az őszi gabonák, de 2021. évközben, pl májusban kiváltja az őstermelést növénytermesztésre (amellyel egyidőben ugyanazt nem folytathatja EV-ként), akkor SZJA tekintetében EV-ként elismert költség-e az addig felmerült kiadás? Őstermelői bevétel-e az őstermelői tevékenység megkezdése utáni összes, növénytermesztésből származó bevétel? Mi az egyértelmű megoldás? Továbbá kérdésként merül fel, hogy az SZJA tv 2.sz melléklet III. 1. pontja értelmezendő-e egy őstermelő vagy családi gazdálkodó esetében?
Hasonló problémaként merül fel az ÁFA kérdése is. Ha egyéni vállalkozóként az általános szabályok szerint adózik, de az őstermelés megkezdésekor arra a kompenzációs felárat választja (egyéb feltételeknek is megfelelve), akkor az ÁFA-s minőségében beszerzett, de utóbb az őstermelésben használt tárgyi eszközei tekintetében alkalmazandó-e a 60 hónapos kiigazítási szabály? Van-e valami teendője azon input anyagokkal kapcsolatban, amiket FAD-osan szerzett be (vetőmag), vagy levonásba helyezte az ÁFA-t (pl műtrágya), ha végül a bevételre őstermelőként tesz szert? Hogyan kellene a pontos elszámolást megtenni, hogy mind az SZJA tv, mind az ÁFA tv tekintetében rendben legyen minden? Mikortól számít a támogatások tekintetében őstermelőnek (ott nem bevétel, az EV-nál pedig bevétel)? Nincs semmi mentesítő szabály egyéni vállalkozó esetében a területalapú támogatásra (hiszen még a CSMT esetében is van adómentesen adható keret)?
Elnézést kérek a sok kérdésért.
Köszönettel: Katalin

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 19:27:25

Kedves Katalin,
Ezek olyan összetett és nem egyértelműen szabályozott helyzetek, hogy a fórum keretében nekem nincs módom részletesen kifejteni az álláspontom. Mindenképp érdemes a NAV-tól írásos állásfoglalást kérnie, minden részletre kiterjedően feltéve a kérdéseit.
Megértését köszönöm.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra