Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Egyéni Vállalkozó átalakulása Egyszemélyes Kft-vé


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

barnucz 2019-10-22 12:32:34

Szeretném megkérdezni, hogy a 2019 augusztusában elfogadott trv módosítás értelmében egy lépcsőben át lehet alakulni Kft-vé az egyéni vállalkozásból. Mik a menetei? Kell könyvvizsgáló? Milyen bevallások szükségesek, milyen határidővel? Köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-22 15:39:15

A novemberi lapszámban olvashat a témában hasznos információkat.
papattila

Szakértői hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2019-10-24 00:19:18

A törvény úgy fogalmaz, hogy az egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-t alapíthat, ez fogalmilag nem átalakulás, hanem egy új kft. alapítása. De gyakorlatilag valóban arról van szó, hogy az egyéni vállalkozó kft-ként folytathatja a tevékenységét. Amely ráadásul az alapítói vagyon körében jogutód is. A menete a következő:
- el kell végzni az eszközök és kötelezettségek leltározását,
b) meg kell határozni a vagyontárgyak közül mely vagyontárgyak képezik az alapító egyéni vállalkozó vagyoni hozzájárulását és mely eszközöket és kötelezettségeket adja át az alapítandó korlátolt felelősségű társaságnak,

c) el kell készíteni a korlátolt felelősségű társaság – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2/A. § (4a) bekezdése szerint összeállított – nyitó mérleg-tervezetét, amelynek könyvvizsgáló általi ellenőrzésére nincs szükség, valamint

d) gondoskodni kell a foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói intézkedések előkészítéséről, a korlátolt felelősségű társaságnál történő továbbfoglalkoztatásról szóló tájékoztatásról.

Ezt követő 30 napon belül lehet elfogadni a korlátolt felelősségű társaság alapító okiratát.

Az egyéni vállalkozó kft. alapítása az egyéni vállalkozás megszűnését jelenti, tehát megszűnésről kell bevallást adni.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra