Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-vé alakulása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Szabó Jánosné 2019-12-03 18:59:20

Kedves Attila! Egyéni vállalkozó aki teherfuvarozással foglalkozik egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá szeretne átalakulni. A cégbejegyzés után milyen (számviteli) feladatokat kell elvégezni. Át kell-e íratni a kamionokat a kft nevére, vagy elég egy üzembentartói szerződés a tulajdonos és kft között. Az átalakulás csak év végén lehetséges? Előre is köszönöm a választ, a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-04 15:18:50

Csak röviden: nyitó mérleget kell összeállítania a bevitt vagyonnak megfelelően; nem szükséges az év végéhez kötni az "átalakulást"; ha beviszi a Kft-be a kamiont (észszerűen igen), akkor át kell íratni, de illetékmentes lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Szabó Jánosné 2019-12-08 17:37:11

Kedves Attila! Köszönöm a kérdéseimre adott gyors válaszokat. Az Önadózó decemberi számában megtaláltam a részletes leírást az átalakulásról. További kérdésem lenne családi gazdasággal kapcsolatosan: Férj, feleség, gyermek és unokák voltak a tagok. A férj 2018 májusban meghalt, a felég vette át a családi gazdaság irányítását 2018 június hónapban. 2019 tavaszán a gazdaság eszközeit értékesítették, a földeket bérbe adták, tevékenységet már ebben az évben nem végeztek, így a családi gazdaságot 2019 július hóban megszüntették. A feleség maradt továbbra is őstermelő október 31-ig, ekkor adta vissza (szüntette meg) az őstermelői igazolványát, mivel november közepén elérte a nyugdíj korhatárt és kérte nyugdíjaztatását. Eddig az időpontig elküldtük az 58-as járulék bevallását, az áfa bevallásokat, a T101-en kértük az adószám törlését. Ebben az évben nincs több bevallási kötelezettségünk a NAV felé? A záró bevallásokat csak 2020-ban kell elkészíteni (SZJA, Ip.adó) Köszönöm szépen a válaszát. Szabóné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-08 17:48:50

Kedves Szabó Jánosné,
A záró hipa bevallást 30 napon belül kell(ett volna) benyújtani. Az 53-as szja bevallás benyújtási határideje 2020.05.20.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra