Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Egyéni vállalkozó költségei


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2021-12-17 06:04:38

T. Önadózó! Árufuvarozó egyéni vállalkozó (áfa körös) 3,5 t-ás tehergépkocsival, számla alapján számolja el a gázolaj vásárlásait és igényelné vissza az áfát. A számla alapján elszámolásra kerülő üa. felhasználást korlátlanul elszámolhatja-e, vagy a 60/1992 (IV.1.) Korm. rendeletben meghatározott (igazolás nélkül elszámolható költségekre vonatkozó) norma alapján kell kiszámolni a lehetséges felhasználást a futott km alapján? Ha igen, akkor a rendeletben meghatározott alapnorma vagy műszaki norma az irányadó? A másik kérdésem, hogy ugyanezen vállalkozó a nagyértékű 3,5 t-ás tgk-ra , amely saját tulajdonú tárgyi eszköz, hogyan számolhat el értékcsökkenést? Köszönöm a válaszát, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-20 19:42:49

Kedves Magdi,
- Az áfa levonási jog érvényesíthetősége érdekében csak számla ellében lehet üzemanyagot elszámolni, viszont ez nem haladhatja meg a normával számított mennyiséget (Szja tv. 11.sz.mell. III.1.b)). Ha szerepel a rendelet mellékletében, akkor azzal kell számolni, ha nem , akkor lehet a gyártó vagy a műszaki szakértő adataival.
- Ha kizárólag üzemi célú jármű, akkor az általános szabályok alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra